Suedia se alătură proiectului PNUD „Consolidarea rezilienței democratice în Moldova”, care urmează să fie implementat în perioada 2024-2028, cu o contribuție de aproximativ 1.946.800 de dolari. Proiectul, cofinanțat de asemenea de Norvegia și Canada, își propune să îmbunătățească supravegherea finanțării politice, a partidelor și a campaniilor electorale, pentru a consolida și a face instituțiile electorale mai reziliente la provocările cibernetice și informaționale și pentru a spori implicarea civică.
Principalii parteneri ai proiectului sunt Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), în continuarea unei inițiative PNUD implementate din 2017 în două etape, cu finanțare de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău și Olanda.
„Suedia este mândră să se alăture Norvegiei și Canadei în susținerea proiectului PNUD ‘Consolidarea rezilienței democratice în Moldova’. Împreună, ne propunem să ne asigurăm că fiecare cetățean din Moldova poate vota cu încredere la alegerile viitoare, știind că vocea sa contează și că democrația este puternică, protejată de amenințările externe și vulnerabilitățile interne”, a declarat Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.
„PNUD apreciază contribuția Suediei la consolidarea în continuare a rezilienței instituțiilor și proceselor democratice din Moldova, la sporirea supravegherii finanțărilor politice și la sporirea angajamentului civic al tuturor cetățenilor”, a menționat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Proiectul va contribui la consolidarea eforturilor autorităților în supravegherea finanțării partidelor politice și combaterea acestui fenomen, prin valorificarea inovației și a abordărilor colaborative. PNUD va sprijini consolidarea capacităților digitale de management electoral, prin optimizarea în continuare a Sistemului informațional automatizat de stat „Alegeri” (SAISE).
Pentru a fortifica capacitatea instituțională și reziliența, PNUD va colabora cu CEC și CICDE pentru a îmbunătăți comunicarea strategică, eforturile de formare profesională și pentru a dezvolta în continuare abilitățile și serviciile digitale.
Pentru a contribui la un proces electoral mai transparent, mai incluziv și mai eficient, proiectul va valorifica parteneriatele cu societatea civilă, având ca obiectiv încurajarea participării civice a femeilor, persoanelor cu dizabilități și comunităților marginalizate, cum ar fi romii sau cei din zonele rurale. Totodată, se va pune accent pe îmbunătățirea condițiilor la secțiile de votare pentru a spori accesibilitatea acestora.
În contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, PNUD, cu finanțare oferită de USAID Moldova, a susținut eforturile de optimizare a sistemelor informatice utilizate în ziua scrutinului:
În același timp, PNUD, cu finanțare din partea Norvegiei și Marii Britanii, a sprijinit CEC în desfășurarea campaniei „Votează cu încredere”, axată pe promovarea participării electorale informate. În parteneriat cu Poliția, PNUD a susținut o campanie menită să încurajeze integritatea electorală și să informeze publicul cu privire la sancțiunile pentru cumpărarea voturilor.
O noutate la secțiile de votare din 20 octombrie și 3 noiembrie a fost reprezentată de autocolantele „Am votat”, care au putut fi afișate cu mândrie de alegători, sporind astfel implicarea civică. Pentru primul tur al alegerilor prezidențiale au fost produse și distribuite brățări pentru tinerii care au votat pentru prima dată, pe care scria „Primul meu vot”.