Cu patru zile înainte de o nouă şedinţă de judecată, familia şi avocaţii ex-vicepreşedintelui Ascom-Grup, Andrei Baştovoi au susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia au declarat că dosarul acestuia a fost fabricat, iar el ar fi trebuit să se afle acum în libertate, transmite CURENTUL.
Avocatul Roman Zadoinov a declarat că clientul său este ținut în condiții inumane, neavînd o masă unde să scrie vreo plângere ori vreo scrisoare familiei. De asemenea, el a menţionat că sentinţa de condamnare este una arbitrară, iar Andrei Baştovoi trebuia să fie eliberat, dar nu întemniţat . La 23 decembrie, 2013, Andrei Baștovoi a fost condamnat de către Judecătoria Buiucani la 9 ani de privațiune de libertate pentru furt în proporții deosebit de mari. O nouă şedinţă de judecată pe marginea acestui caz va avea loc pe 18 martie curent.
Solicitat de CURENTUL, coordonatorul proiectul Sudan, Vitalie Diaconu a calificat aceste declaraţii drept mincinoase.
„Există probe clare în acest dosar. Documentele au fost falsificate. Andrei Baştovoi a condus mulţi ani la rînd proiectul „Sudan” şi lui i se subordonau oamenii care au pus la cale aceste scheme”, a explicat acesta.
Totodată, Vitalie Diaconu a specificat că, în urma acestui proces, compania „Ascom-Grup” vrea şă-şi recupereze prejudiciul de zeci de milioane de dolari cauzat de Andrei Baştovoi. „Să răspundă în faţa legii”, a conchis acesta.
În dimineaţa zilei de astăzi, agenţia Infomarket a publicat un comentariu, în care sînt invocate şi detalii despre relaţia dintre Andrei Baştoivoi şi Anatol Stati.
„În cercurile de afaceri se cunoaște foarte bine că familiile Stati și Baștovoi prieteneau foarte bine: atît de bine, încît Andrei Baștovoi era responsabil de activele lui Anatol Stati din funcția de vicepreședinte Ascom-Grup în Sudanul de Sud”, se spune în materialul citat. Sursa invocă şi declaraţia lui Vitalie Diaconu, coordonator general pentru proiectele în Sudanul de Sud și Africa de Est ale familiei Stati, care spune că s-a ajuns la aceasta situație din prea multă încredere. „Totul ține de creditul prea mare de încredere cu care Anatol Stati l-a cotizat pe prietenul său de atunci, Andrei Baștovoi, pe lîngă aceasta neutilizînd suficient mecanismele de control. În consecință, conform calculelor serviciului intern de securitate, confirmate și de către firma de audit „Moldauditing”, Andrei Baștovoi și echipa sa au adus prejudiciu companiei în Sudanul de Sud de milioane de dolari SUA. Chiar și atunci cînd s-a aflat despre aceasta, Anatol Stati i-a propus lui Andrei Boștovoi anumite condiții, pentru ca foștii prieteni să-și spună adio, dar la acel moment deja ex-vicepreședintele companiei nu a răspuns propunerii”, notează sursa cu referire la Vitalie Diaconu.
Adrian Platon