[ X ]
[ X ]
Mai multe companii străine, interesate de reabilitarea sistemului de irigare Chircani-Zîrneşti
17 Ianuarie
foto: mca.gov.md

Nouă companii de construcție din Franța, Spania, Israel, România și Republica Moldova sunt interesate de reabilitarea sistemului de irigare Chircani-Zîrnești din raionul Cahul, efectuată în cadrul Programului Compact al Corporației Provocările Mileniului, transmite curentul.md.

Reabilitarea sistemului prevede reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea echipamentului electro-mecanic, instalarea prizelor noi de captare a apei și a structurilor de control, substituirea rețelei de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea hidranților, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat, reparația sistemului de drenare și alte lucrări importante care vor contribui la lansarea unui sistem modern de irigare.

FPM Moldova a lansat recent un concurs internațional în cadrul căruia urmează să selecteze o companie de construcție care va reabilita sistemul de irigare Chircani-Zîrnești. Companiile de construcție cu experiență pot depune ofertele pînă pe data de 28 februarie 2014. Conform procedurilor, companiile urmează să încheie lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare pînă în luna august 2015, odată cu finisarea Programului Compact.

Sistemul de irigare Chircani–Zîrnești cuprinde circa 4500 hectare de teren agricol, prelucrate de peste 1600 de agricultori. Sistemul de irigare este situat pe Prut și a fost dat în exploatare în anii 70 ai secolului trecut, sunt parțial funcționale și se află într-o stare avansată de degradare.

Acesta este al zecelea sistem de irigare care va fi reabilitat în cadrul Programului Compact. Pînă în prezent FPM Moldova a semnat contracte pentru reabilitarea a 9 sisteme de irigare. Costul de reabilitare a acestor sisteme este de circa 66 milioane de dolari SUA.

Adrian PlatonInapoi la arhiva noutaților