Recent, ca urmare a unei licitații organizate de către Ministerul Sănătății, Întreprinderea Igiena Company SRL în asociație cu San Martino Servizi (Italia) au fost desemnate cîștigătoare. Obiectul licitației a fost Achiziționarea Serviciilor de curățenie de către următoarele instituții medico sanitare publice: IMSP Centru Mamei și Copilului; IMSP Institutul Oncologic; IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie; IMSP Centrul Republican de Diagnosticare; IMSP Institutul Cardiologic. În cadrul unui interviu pentru CURENTUL.md, directorul Întreprinderii Igiena Company SRL, Nicola Defanti, a vorbit despre faptul cum este climatul investițional în RM, despre oportunitățile acestei investiții și despre cum se descurcă moldovenii la capitolul muncii.
C: De ce ați decis să investiți în Republica Moldova ? Apropo, cum vi se pare această țară?
N.D.: Alegerea Republicii Moldova intră în programul de internaționalizare a companiei noastre din Italia, care a atins un nivel de profesionalism în măsura de a se extinde și de a transfera bunele practici folosite pînă acum, care se bazează pe eficiența serviciilor și calitatea rezultatelor. La momentul actual companiile italiene se orientează, fie pe tărîmul mediteranean, fie spre Europa de Est. Noi am ales Europa de Est, și de aceea avem ocazia de a ne afla în R. Moldova, care pentru noi este o țară ce are condiții de a efectua lucrul la un nivel bun, în plus cu o așezare geografică foarte interesantă.
C: Ați efectuat acest tip de servicii și în alte țări? Ca de exemplu? În ce sector?
N.D.: Activăm în mare parte în Italia, dar pe parcurs am încercat și în alte regiuni, de fapt, activăm și în Croația. La moment analizăm și alte regiuni din Europa de Est. Nu ne grăbim să ne extindem în străinătate, deoarece, dorim să continuăm a fi stabili în Italia, să-i asigurăm cu un post de lucru pe toți cei care pe parcursul anilor au fost fideli companiei noastre și serviciul lor a reprezentat drept creștere pentru noi. Extindem serviciile pe teritoriul Italiei și în străinătate, și o facem doar în sectorul care reprezintă puterea noastră – logistica industrială și servicii de dezinfectare a mediului.
C: În linii generale, cum apreciați climatul investițional din R. Moldova?
N.D.: Republica Moldova este o țară cu perspective interesante, are o istorie și o cultură în ceea ce privește munca, și mai ales că multe persoane s-au afirmat din punct de vedere profesional în domeniul pe care-l profesează. Din păcate emigrația a creat, ca să spun așa – goluri profesionale, care în prezent , datorită proiectelor industriale ce se implementează, încep să fie vindecate. Republica Moldova are o poziție geografică optimă, e o punte între o situație politică și economică ce nu trebuie de ignorat. Este cert faptul că în primul rînd acestei țări trebuie să-i oferim anumite servicii, de aceea e de neconceput, cel puțin din partea noastră, de a exploata această țară și de a exploata personalul, sau de a începe activități ce nu au o perspectivă reală.
C: Care sunt punctele forte și slabe ale RM pentru investitorii străini?
N.D.: Un element interesant este procesul de europenizare care va duce la schimbări în sistemul industrial, de servicii, cu o nevoie de creștere care necesită prezența unei realități europene, cum suntem noi. Țările în curs de dezvoltare, cum e și cazul R. Moldova, reprezintă un punct de mare interes pentru cei care au intenții serioase de creștere a țării în care investește. În schimb, se necesită de a avea disponibilitatea persoanelor, un serviciu mai complicat, de aceea sunt necesare etapele de formare și calificare. Într-un final, permanent în etapele de investiții există pe cît aspecte negative, pe atît aspecte pozitive, însă companiile internaționale știu bine cum să facă față realității.
C: Cum credeți, ce ar mai trebui de schimbat pentru ca mult mai mulți investitori străini să vină în Moldova?
N.D.: Țările în curs de dezvoltare au ca prim obiectiv de a atrage investiții, de aceea este necesar de a facilita procesele cu impozitele fiscale, zonele de liber schimb, reducerea birocrației, tutelarea oricărei forme de corupție și de securitate juridică. Investitorii serioși nu vor să se confrunte cu corupția, iar în Moldova această problemă există, dar se dorește o justiție corectă. Rămîne doar de a promova Moldova în modul cel mai corect, cu ajutorul celor care știu să facă o analiză și un proiect benefic pentru viitorul ei. Astăzi, înființarea unei companii nu se reduce doar la înregistrarea societății, efectuarea actelor juridice și ștampile, sau la ridicarea unui permis de ședere. Pentru noi este mult mai important faptul să analizăm piața, marketingul, gestionarea corectă a acestora, însă toate acestea de multe ori nu există!
C: Aveți o afacere în domeniul curățeniei, cum ați ajuns la aceasta? Oferiți-ne mai multe detalii.
N.D.: Compania noastră oferă servicii de logistică în sectorul ambiental cu ajutorul sistemelor inovative de dezinfectare, de aceea vorbind de curățenie e foarte deductiv și se riscă să se imagineze personalul nostru cu o matură în mîna,un făraș și o cîrpă pentru spălarea podelei. Categoric nu! Noi vorbim despre sisteme de inovație, unde personalul de curățare a ambientului, iar pentru Moldova vorbim despre ambient ospitalier, trebuie sa fie calificat, preparat din punct de vedere igienic, însă este necesar și respectul persoanelor care frecventează zona curățată. Cu ajutorul unei licitații de stat am pus în practică tehnologia, profesionalismul și inovația, de aceea astăzi suntem prezenți în cinci spitale din Chișinău unde desfășurăm aceste servicii, personalul folosește instrumente inovatoare pentru curățenie, au o uniformă și o identificare, lucrează în conformitate cu programul european și alte cerințe.
C: O investiție în domeniul curățeniei este una specială, de ce anume în acest domeniu?
N.D.: Mai întîi de toate, am investit pentru ca să dispunem de personal calificat și de metode noi de intervenții. Am suspendat pentru sectorul public metoda “mătură și făraș”, pentru a putea activa cu aceleași utilaje folosite și în capitalele europene. Investind, Igiena Company, în primul rînd susține Moldova în procesul de europenizare. Trebuie să fie o alegere a tuturor companiilor, cum este și cazul nostru, prin investiția acesta participăm la accelerarea procesului de europenizare.
C: Apropo, cum se dezvoltă afacerea Dvs. în R. Moldova? Admiteți ideea să o extindeți?
N.D.: Pentru a ne extinde activitatea e necesară și extinderea teritoriului. Dacă Moldova va „crește”, și va oferi alte oportunități, respectiv și noi vom alege de a evolua și în alte sectoare din cîmpul industrial. Extinderea afacerii este un obiectiv, dar trebuie să includă toate elementele posibile. Noi suntem prezenți, am creat un colectiv tînăr, calificat, operativ, la care se mai adaugă și lucrătorii prezenți în fiecare structură de lucru. Astăzi creștem o echipă care ne va ajuta să ajungem unde ne-am propus. Intenția noastră este de a face ceva și pentru societate, cu proiecte de susținere în realitățile pe care le cunoaștem deja, care operează într-un mod uimitor pentru copii, bătrîni şi deținuți. În toate regiunile în care am fost nu am uitat niciodată de persoanele nevoiașe, iar în Moldova pentru prima dată am pășit pentru a iniția investițiile.
C: Cum este forța de muncă din R. Moldova?
N.D.: Populația Republicii Moldova este uimitoare. Mulți moldoveni i-am cunoscut în Italia, mai bine spus, în compania noastră din Italia, unde activează circa două sute de moldoveni. Este un popor care are o istorie, o tradiție și mai ales, o puternică dorință de a avansa. Sunt tineri care manifestă pasiune, disponibilitate, și competențe mari. Pentru a primi ceva, este necesar în primul rînd să oferi ceva, aceasta este o alegere pe care am făcut-o din prima zi cînd am venit în Moldova.
Autor: Tatiana Cocerva