[ X ]
INTERVIU// Marin Ciobanu: Centrul TechZone – o soluție pentru creșterea competitivității Republicii Moldova la capitolul atragerea investițiilor
12 Aprilie

Interviu cu Marin Ciobanu, administrator al Zonei Economice Libere ,,Bălți”

Zona Economică Liberă „Bălți” (ZEL „Bălți”) este proiectul care și-a demonstrat în timp eficiența. Grație facilităților oferite și bunei administrări, investitorii nu doar că au lansat afaceri în țara noastră, dar și le-au extins în timp. Anul 2024, deși a fost plin de provocări, nu a fost o excepție în acest sens.

Domnule Ciobanu, cum a fost anul 2024 pentru ZEL „Bălți”?

Sigur nu a fost un an ușor, dar în 14 ani de activitate niciodată nu a fost simplu. Conform indicatorilor din anul precedent, companiile rezidente ale ZEL „Bălți” au asigurat 32% din producția industrială a țării orientată la export și 12,1% din exportul total al Republicii Moldova, angajând circa 11% din total angajați din industria prelucrătoare. Grație eforturilor și bunei comunicări cu rezidenții, am reușit să avem rezultate bune și în anii când perspectivele nu păreau cele mai optimiste. Sunt perioade când muncim mult, dar rezultatele se văd în timp. Așa a fost și anul 2024.

S-a extins numărul de rezidenți în 2024?

Da, pe parcursul anului 2024, în cadrul ZEL „Bălți”, trei companii care au devenit rezidente, s-au aflat în curs de implementare sau/și extindere a proiectelor investiționale. Vorbim aici despre compania cu capital german „Bautex Composites” S.R.L., „Frank Investment” S.R.L. și „Medal Glass” S.R.L. De asemenea, Administrația ZEL „Bălți” este în discuții cu cel puțin 10 companii cu renume, precum „Kuka”, „Rheinmetall”, „B.Braun”, „Trumph”, „Magna”, „Frismag Eugster”, „Diehl”, „De’Longhi” ș.a.

Apropo, în martie 2025 veți sărbători 15 ani de activitate. Cu ce rezultate vă mândriți?

Da, în luna martie 2025 se vor împlini 15 ani de activitate a Zonei Economice Libere „Bălți”. Pe parcursul acestei perioade, administrația a reușit atragerea a 97 companii rezidente, care cumulativ au realizat investiții de peste 320 mln. $ și au creat peste 10 500 locuri de muncă directe cu un salariu mediu de circa 13 185 lei. Doar în anul 2023, rezidenții ZEL „Bălți” au achitat taxe și impozite la bugetul de stat în valoare de 35 mln. $, iar pe durata a 9 luni ale anului 2024, au realizat vânzări producție industrială de circa 494 mln. $.

Ce împiedică investitorii străini să privească Republica Moldova ca un stat atractiv pentru a lansa afaceri aici?

Problema atragerii investitorilor pentru Republica Moldova este cu atât mai actuală şi mai importantă, cu cât posibilitățile interne ale statului şi ale agenților economici locali sunt limitate şi insuficiente pentru a relansa economia, grav afectată de o perioadă lungă de dezindustrializare. Mai mult decât atât, în ultima perioadă pe plan mondial şi regional ce înregistrează o redirecționare a fluxurilor de investiții străine directe (ISD) din țările dezvoltate spre cele în curs de dezvoltare şi în tranziție. Republica Moldova nu a beneficiat decât foarte puțin de pe urma acestor evoluții, fiind clasată pe ultimul loc în Europa după volumul de ISD atrase.

Pentru noi toți este foarte clar că, o industrie competitivă orientată la export este motorul pentru inovații, garantul bunăstării și siguranței sociale și nu în ultimul rând al încasărilor la bugetul de stat. În aceste condiții, se impune necesitatea unei abordări complet noi cu privire la politicile şi strategiile de atragere a ISD. Schimbarea rolului statului – din observator în catalizator, în procesul de atragere a ISD, iar strategiile și politicile de atragere a ISD în Republica Moldova trebuie să se axeze cu prioritate în îmbunătățirea capacităților umane.

O problemă mare în toată lumea ține de lipsa resurselor umane… Este aceasta valabilă și la noi?

Pregătirea resurselor umane este și o precondiție în perspectiva dezvoltării durabile a economiei țării. Sistemul de educație trebuie să pregătească forța de muncă, care să servească ca un element de atracție pentru investitorii străini, cu ajutorul cărora Moldova poate avansa pe scara competitivității internaționale și reduce decalajul în dezvoltare față de statele industrializate și cele mai avansate din regiune.

Capacitatea de a genera locuri de muncă, de a dezvolta industria în mod sustenabil depinde de calitatea educației și a pregătirii profesionale a forței de muncă, de ușurința cu care aceasta parcurge procesele de învățare, de flexibilitatea, capacitatea de adaptare și creativitatea acesteia. Prezența de forță de muncă calificată permite companiilor care investesc să reacționeze în mod flexibil la schimbările rapide de ordin economic și tehnologic, să producă bunuri de calitate înaltă, să adopte și să perfecționeze în continuare noile procese de producție și tehnologiile, să dezvolte noi calificări și deprinderi de muncă, odată cu evoluția structurii statelor de personal.

Lipsa unei infrastructuri adecvate de transfer tehnologic cu aplicații practice, dar și absența forței de muncă cu competențele necesare în utilizarea tehnologiilor moderne din domeniul ingineriei reprezintă una dintre provocările principale pentru companiile din industrie și periclitează eforturile de a atrage noi proiecte investiționale în țară.

Ce se poate de făcut pentru a schimba situația?

Pe parcursul anului precedent, administrația ZEL „Bălți” și-a concentrat eforturile în vederea protejării companiilor rezidente de șocurile mediatice și creării în municipiul Chișinău a Centrului de instruire TechZone. Odată cu lansarea Centrului TechZone, ne-am propus ca în următorii ani să creștem competitivitatea țării la capitolul instrumente și mecanisme de atragere a investițiilor cu cel puțin 50%.

Centrul va oferi cursuri de scurtă durată, de la 3-6 luni, pentru formarea personalului în domenii precum: prelucrarea metalelor cu utilizarea mașinilor cu programare numerică (CNC), producerea componentelor din plastic prin injecție, utilizarea tehnologiilor bazate pe robotică și automatizare. În acest scop, în cadrul centrului de instruire vor fi create 7-8 laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație.

Astfel, TechZone urmează să devină un centru național de formare, îndeosebi pentru următoarele grupuri-țintă:

➡ formarea forței de muncă pentru companiile locale și multinaționale rezidente în Republica Moldova;

➡ formarea forței de muncă pentru potențiali investitori;

➡ formarea forței de muncă pentru Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă;

➡ crearea unui Incubator de afaceri pentru startup-uri prin oferirea accesului la infrastructura de producere, laboratoarele TechZone și spații pentru birouri;

➡ formarea formatorilor (ToT).

Ce planuri are ZEL „Bălți” pentru 2025?

Reieșind din faptul că ZEL ,,Bălți” este prezentă cu 19 subzone în 11 raioane ale țării, pentru anul 2025, administrația ZEL „Bălți” și-a propus planuri ambițioase în vederea uniformizării dezvoltării economice în toată țara. În acest sens, am elaborat un concept de industrializare cu diferite proiecte focusate pe educație, atragerea investițiilor străine directe, eficientizarea întreprinderilor de stat prin intermediul diferitor politici și măsuri concrete. Politicile de industrializare sunt eficiente doar în combinația dintre intervențiile „orizontale”, care abordează mediul de afaceri, și cele „verticale”, care definesc instrumentele și mecanismele practice ale politicii de industrializare.

Informații suplimentare despre această inițiativă se găsesc pe platforma web: industrializare.md.

Inapoi la arhiva noutaților