[ X ]
(INTERVIU) Elena Scutaru: Ne dorim enorm să avem un statut juridic și o lege a antreprenoriatului social…
28 August

Elena Scutaru este tânăra absolventă a Academiei de Studii Economice, care a inițiat o întreprindere socială, prin intermediul căreia ajută mai multe femei din mediul rural. Despre începuturile de loc ușoare a acestui proiect, dificultățile întâlnite și multe alte sfaturi utile le puteți afla în interviul acordat pentru CURENTUL.md

CURENTUL.md: Elena tu ai renunțat la funcția de marketolog pentru un proiect social? Spune-mi te rog despre ce este vorba?

Elena Scutaru: Pentru mine marketingul e ceea ce îmi place să fac, dar partea socială îmi este la fel de dragă, respectiv, acum le fac pe ambele în organizația pe care am inițiat-o. Mara e de fapt este un business social, care are ca scop angajarea femeilor din mediul rural, ca sat pilot, suntem în satul Scoreni. Noi producem articole tricotate, iar din vânzări angajatele își primesc salariul meritat, iar profitul, dacă este, îl reînvestim în proiecte sociale din comunitatea acestora.

C.: Din câte am înțeles la acest atelier creați toate tipurile de haine care pot fi împletite, pulovere, rochițe, fulare, căciuli, poncho-uri. Care este piața de desfacere spre care le realizați?

E.S.: Le creăm pentru Moldova, însă încercăm să ne promovăm la nivel internațional, și deja mulți moldoveni din toată lumea ne poartă produsele. De fapt, printre ele, se găsesc multe cu imprimeuri tradiționale, astfel încercăm să promovăm Moldova și elementele ce ne definesc.

C.: De unde vine ideea de-a pune bazele antreprenoriatului social în Moldova?

E.S.: Nu știu dacă le-am pus eu, căci mai sunt câțiva tineri la fel de curajoși și împreună încercăm să promovăm acest concept, bine cunoscut în toată lumea. Ne dorim enorm să avem un statut juridic și o lege a antreprenoriatului social. Evident lipsa ei nu ne oprește, însă dacă ar exista ne-ar ușura mult activitatea, și oamenii ar fi mai deschiși și ar avea încredere mai mult în astfel de entități.

C.: Familia ta ce au spus când au aflat că ai renunțat la un serviciu bine plătit pentru a te implica în ceva ce nu se știai sigur dacă va da sau nu roade?

E.S.: Mi-a fost dificil să le explic ce vreau să fac și de ce trebuie să renunț la job. M-au susținut, și cel mai important, m-au răbdat tot timpul cât am stat acasă și planificam lansarea proiectului. Sunt sigură că și acum le este greu să înțeleagă ce fac, pentru că noi suntem obișnuiți că există companii și ONG-uri, și nimic la mijloc. Sperăm în viitor acest concept să devină mult mai cunoscut.

C.: Cum a fost la începutul implimentării acestei idei, ce greutăți, dificultăți ai întâlnit?

E.S.: N-am avut bani. Probabil e problema multora care vor să lanseze ceva nou. Ca să-i găsesc, eu am făcut un Fundraising public, la care au contribuit financiar sute de persoane, și le mulțumesc enorm pentru suport. Acest lucru îl recomand tuturor, care au o idee cu impact social și nu știu de unde să ia finanțare să o lanseze. Noi ne temem să facem ideile public, că ni le vor fura, dar o idee neimplementată nu valorează nimic. 

C.: La ce etapă se află se află astăzi proiectul? Ce ați reușit să realizați?

E.S.: Suntem 4 la moment și 4 proiecte implementate în Scoreni, sute de articole produse. Proiectele noastre sociale sunt îndreptate către toți locuitorii comunității, dar în special către tineri și femei. Am implementat 3 proiecte pentru tineri, am oferit cursuri de limbă engleză, training-uri în activism social, în cum să-și aleagă profesia corect. Iar vara trecută am avut prima ediție a școlii de vară pentru 20 de femei din satul Scoreni.

C.: De ce sumă a fost necesar pentru a pune bazele acestui proiect și de câți bani mai este nevoie pentru a avea un succes mult mai mare?

E.S.: Am început cu aproximativ 7 mii de dolari. Bani din care am cumpărat echipament necesar pentru a începe activitatea. Echipamentul este foarte și foarte scump pentru noi, de asta am mai aplicat la un grant, oferit de Fundația Est- Europeană, care cu suportul Suediei și Danemarcei au demarat primul grant de susținere a antreprenoriatului social în Moldova. Această susținere ne-a ajutat să mai cumpărăm ceva echipament, care ne permite să producem un pic mai mult, divers și mai calitativ. Mai este nevoie de mult, fiecare mașină de tricotat costă minimum 2 mii euro, bani pe care încă nu-i putem ușor acumula.

C.: Tu ești cea care cauți persoane ce și-ar dori să se implice în proiect. Spune-mi te rog cât de deschiși sunt oamenii de la noi vizavi de asemenea proiecte?

E.S.: Mai puțin, în afară de cei de la EEF, puține organizații finanțează astfel de activitate. Granturi se dau mai mult pentru un proiect social care are un început și sfârșit definit, au componenta de traininguri, mese rotunde, etc. Nu am mai întâlnit un grant, care ar susține antreprenoriatul social în Moldova, din păcate. Eu aș da mai mulți bani pentru acest domeniu, prin care impactul social este pe termen mult mai  lung și, după mine, este și mai mare, dar asta e.

C.: Dacă nu greșesc tu ai fost și peste hotare. De ce ai ales să revii în Moldova?

E.S.: Am călătorit în multe țări, dar am trăit în țări precum Camerun și Pakistan, revenirea a fost evidentă. Deși aceste țări sunt incredibil de frumoase și cu oameni tare frumoși și buni la suflet. M-aș întoarce oricând să-i vizitez. Aceste țări m-au făcut să gândesc altfel. M-au făcut să apreciez Moldova foarte mult. Eu îmi iubesc tare mult țara, așa cum este ea.

C.: Care ar fi sfatul tău pentru cei care și-ar dori să lanseze astfel de proiecte?

E.S.: Va fi greu, dar satisfacția morală este pe potrivă. Cu cât vom fi mai mulți, cu atât mai bine și putem schimba și singuri lucrurile dacă ne dorim asta mult.

C.: Ce-ți propui să realizezi pe mai departe, care sunt planurile tale?

E.S.: Vreau să dezvolt atelierul din Scoreni până vom ajunge cel puțin 10 femei, apoi să lansez un atelier similar într-un alt sat. Pot face acest lucru, doar dacă ne veți susține, purtând lucrurile noastre .

Autor: Natalia Moraru

Notă: Republicat din data de 04.07.2015

Inapoi la arhiva noutaților