[ X ]
[ X ]
[ X ]
Industria hotelieră din R. Moldova îmbogățește: 2 hoteluri internaționale vor fi inaugurate în 2015! 
19 Martie

Industria hotelieră din R. Moldova nu este afectată de fluctuațiile de pe piața valutară. Ba mai mult, în 2015, se așteaptă inaugurarea a două hoteluri noi, iar altul – va fi renovat conform ultimelor standarde, informează CURENTUL. 

Solicitat de reporterul nostru,  directorul general adjunct al Agenției Turismului, Stanislav Rusu, faptul că cursul la euro și dolar a crescut, momentan, nu afectează sectorul hotelier.

„Nu putem vorbi de faptul că sectorul hotelier din Moldova este afectat de criză. Conform datelor statistice, numărul vizitatorilor străini în Republica Moldova a crescut cu 10-15 %, deci piața hotelieră se află la o etapă stabilă, adică vor fi afectate atunci când vor fi ridicate tarifele comunale, se va răsfrânge asupra tarifului. Dat fiind faptul că s-a mărit cursul și totul se achită în euro, dolari un pic poate fi compensate aceste cheltuieli la creșterea tarifelor serviciilor comunale. Așa că, în prezent, dezvoltarea sectorului hotelier este la o etapă stabilă”, a precizat Stanislav Rusu.

Deși se afirmă că prețurile de cazare în hotelurile din Chișinău sunt la fel ca în Europa, Stanislav Rusu a infirmat acest lucru.

„Această afirmație o fac cei care se cazează în Europa la un tarif similar cu ceea ce este în Moldova, dar la o categorie de 3 sau 2 stele. Conform datelor oficiale tariful mediu pe țară este cel mai mic din țările Europei, Ucraina, România, Rusia, fiind până la o 100 euro. Dacă în Europa poți găsi hoteluri cu cazare de 20-30 euro, pur și simplu la noi nu există asemenea hoteluri. La noi sunt mai mult hoteluri de clasă – 4 stele, ce se axează pe segmentul de business, însă noi nu avem hoteluri pentru turiști de masă. Hotelurile de la noi sunt pentru cei care vizitează Chișinăul cu scop de afacere, noi nu avem hoteluri pe segmentul de 2 stele, care să fie cu tarife preferențiale 20 %. Erau înainte hotelurile Cosmos, Turist, Chișinău –  care erau destinate turiștilor de masă, însă ele sunt vechi și necesită investiții mari pentru a fi renovate. Așa că s-a creat un stereotip și anume că la noi hotelurile sunt scumpe. Ceea ce este în Europa la 20-30 euro hotelul, la noi în Chișinău sunt apartamente private”, a adăugat directorul General Adjunct al Agenției Turismului.

De asemenea, Stanislav Rusu ne-a comunicat că pentru 2015 sunt programate deschiderea unor hoteluri noi în capitală.

„Pot să menționez că va fi deschis anul curent Hotelul Leogrand, care se află la etapa actuală în reparație ca să fie renovat și modernizat conform standardelor și totodată se află la etapa de finalizare încă 2 hoteluri destul de renumite în Chișinău, tot sub un brand internațional” a menționat Stanislav Rusu.

CURENTUL.md menționează: În Moldova sunt 265 de structuri de cazare, însă din ele doar 85-88 sunt hoteluri.

Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților