[ X ]
[ X ]
[ X ]
Efectul Moratoriului instituit de Guvern: Agenții economici au luat cu asalt linia telefonică special instituită
8 Iulie

În luna februarie anul curent, Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind moratoriul la controalele agenților economici pentru o perioadă de trei luni. Scopul acestui moratoriu era de a limita intervențiile abuzive ale organelor de control față de persoanele fizice și juridice care desfășoară activitatea de întreprinzător în RM, transmite CURENTUL.

Solicitat de reporterul nostru, Serviciul de presă al Guvernului a oferit informații privind numărul solicitărilor parvenite la linia telefonică special instituită.

Operatorii de la linia de telefon au preluat peste 850 de apeluri în perioada februarie-iunie. Au fost investigate 33 de cazuri care s-au referit la problema controalelor de stat și acestea au fost soluționate cu informarea agenților economici.

Cel mai frecvent, agenții economici apelau la Linia Guvernului pentru a afla informații despre moratoriul instituit, dar și noile prevederi ale legii. De asemenea, agenții au fost interesați să cunoască ce instituții au dreptul de a efectua controale, precum și excepțiile de la prevederile legii.

Chiar dacă Linia Guvernului a fost instituită pentru a semnala doar abuzurile controalelor de stat, au parvenit, multe apeluri ce țin de diferite probleme: pensiile, îndemnizațiile sociale, depunerea e-facturii, prețurile la medicamente, utilizarea poliței de asigurare, tarifele la curentul electric și gaz.

În această perioadă Ministerul Economiei a avut rolul de examinare și luare a deciziilor asupra demersurilor referitoare la inițierea controlului de stat. În aceste 3 luni, la adresa Ministerului au parvenit 62 de demersuri – 42 eliberate cu respingere, 10 decizii de acceptare a moratoriului și 10 demersuri au fost calificate drept lipsa competenței pe marginea demersurilor adresate.

Agenții economici pot reclama abuzurile la controalele de stat și pe adresa de mail controale@gov.md. Pe această adresă au fost recepționate 8 demersuri din partea agenților economici în care au fost relatate informații despre controalele de stat efectuate.

Organele sesizate în procesul moratoriului au fost: Inspecţia de Stat a Muncii, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Inspecţia Financiară, Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Vamal, Agenţia Naţională Transport Auto şi Casa Naţională de Asigurări Sociale.

La ședința din 29 iunie 2016, Guvernul a decis să prelungească acest moratoriu pe o perioadă de încă trei luni, începând cu 1 iulie. În această perioadă urmează să se constituie definitiv legislația cu privire la controalele de stat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților