[ X ]
[ X ]
[ X ]
Companie de asigurări de top din R. Moldova a dat în judecata CNPF. Motivul e de milioane!
2 Martie

Compania Internaţională de Asigurări „Asito” SA, în luna noiembrie 2014, a depus cerere de chemare în judecată împotriva Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare privind anularea unui act administrativ, transmite CURENTUL.

Conform deciziei Colegiului Civil al Curţii de Apel Chişinău din 23 februarie 2015, în motivarea acţiunii „Asito” a indicat că la 05.09.2014 de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare a fost aprobată o hotărîre cu privire la reperfectarea licenţei CA „Moldova-Astrovaz” SA, prin substituirea anexei la licenţă cu completarea sintagmei „asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă” cu cuvintele „şi externă”.  Ca urmare, respectiva companie a devenit membru cu drepturi depline ai Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA).

Statutul de membru al BNAA stabileşte nu doar drepturi, dar şi obligaţii al acestuia, cum ar fi achitarea cotizaţiilor de înscriere, cotizaţiilor de membru şi a altor plăţi obligatorii în conformitate cu Statutul BNAA, precum şi achitarea cotei de participare în Garanţia Financiară Externă, care pentru anul 2014 a fost stabilită în mărime de 833.333 mii euro (pentru fiecare companie), plăţi ce nu au fost achitate de către compania sus-menţionată.

Potrivit Regulamentului General al Consiliului Birourilor, fiecare Birou Naţional al Asiguratorilor garantează că membrii săi vor rambursa orice sumă cerută de Biroul ţării în care s-a produs accidentul sau de către agentul pe care l-a numit în acest scop. Dacă un membru nu face plata cerută de două luni, Biroul de care aparţine acest membru va face el însuşi rambursarea. Potrivit Statutului BNAA, membrii cu drepturi depline au obligaţii să contribuie la îndeplinirea obligaţiilor care cad în sarcina Biroului Naţional în calitatea sa de Birou-garant sau de Birou-plătitor pentru şi în numele unor ex-membri ai BNAA, care au renunţat la această calitate, care s-au retras ori au fost temporar suspendaţi.

Astfel, toate posibilele achitări pe riscurile survenite ulterior încheierii contractelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto externă de către compania „Moldova-Astrogaz”SA, care nu şi-a executat obligaţiunile cuvenite în calitate de membru ai BNAA, vor fi acoperite din contul cotizaţiilor plătite de către celelalte companii membre ale BNAA, care şi-au onorat obligaţiile respective.

Prin încheierea judecătoriei Centru a municipiului Chişinău din 8 decembrie 2014, s-a dispus scoaterea cererii de pe rol. Ulterior, în recursul declarat la data de 24 decembrie anul trecut, „Asito” SA a solicitat casarea încheierii primei instanţe cu restituirea pricinii spre rejudecare, învocînd că au fost aplicate eronat normele de drept material şi procedural.

În cele din urmă, Colegiului Civil al Curţii de Apel Chişinău a admis recursul declarat de Compania Internaţională de Asigurări „Asito” SA. De asemenea, Colegiului Civil al Curţii de Apel Chişinău a decis casarea integrală a încheierii Centru din 8 decembrie 2014, restituind pricina în prima instanţă spre judecare în fond.

Potrivit informațiilor, în 2014 capitalul statuar al ASITO constituia 109,5 mil. lei, iar valoarea imobilului pe care intenţionează asiguratorul să-l vândă este de 80 mil. lei. Astfel, investiţia este de aproape 75% din capitalul asiguratorului, ceea ce ar putea influența stabilitatea financiară a companiei, dar şi interesele clienţilor care au perfectate contracte de asigurare. ASITO este a doua cea mai mare companie de asigurări din Republica Moldova cu o cotă de piaţă de 16,63%, iar în 2014 a intrat în topul celor mai mari companii de asigurări din Europa de Sud-Est, după valoarea primelor subscrise.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților