Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) marchează un moment de referință în integrarea europeană a Republicii Moldova, odată cu semnarea oficială a Acordului de aderare la Rețeaua Europeană de Energie (EnR). Evenimentul a avut loc în cadrul ședinței plenare EnR, desfășurată la Dublin, Irlanda, unde Directorul CNED, Ion Muntean, a semnat documentul alături de William Walsh, Președintele EnR 2025 și Director al Autorității pentru Energie Durabilă din Irlanda (SEAI).
Prin acest pas, CNED devine cel de-al 25-lea membru al EnR și prima instituție dintr-o țară non-UE care se alătură prestigioasei rețele europene. Aderarea la EnR deschide noi oportunități pentru CNED, facilitând colaborarea cu agențiile energetice naționale din Europa în vederea promovării eficienței energetice, energiei regenerabile și a tranziției către un sistem energetic durabil.
„Acest parteneriat strategic nu doar că ne deschide accesul la expertiza și inovația celor mai bune practici europene, ci și consolidează angajamentul nostru față de integrarea în valorile și standardele Uniunii Europene. Prin colaborarea cu EnR, ne propunem să transformăm provocările energetice în oportunități de dezvoltare, implementând soluții sustenabile care vor stimula atât creșterea economică, cât și protecția mediului. În plus, schimbul continuu de cunoștințe și participarea activă în grupurile de lucru vor contribui la accelerarea reformelor esențiale, asigurând un viitor energetic sigur și competitiv pentru întreaga țară”, a declarat Ion Muntean, Directorul CNED.
EnR este o rețea europeană voluntară, formată din 24 de agenții energetice naționale, având ca misiune cooperarea în domeniul eficienței energetice, energiei regenerabile și al măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice. Prin grupurile sale de lucru, EnR sprijină dezvoltarea și implementarea politicilor energetice sustenabile la nivel european.
Aderarea CNED la EnR vine în urma unei evaluări riguroase desfășurate pe parcursul anului 2024 care s-a încheiat în decembrie, când o delegație formată din reprezentanți ai agențiilor energetice din Franța, Portugalia, Irlanda și Lituania, în cadrul unei vizite la Chișinău, a analizat activitatea, strategia și proiectele Centrului.
Prin această afiliere, CNED își reafirmă angajamentul de a contribui la dezvoltarea unui sector energetic modern, sustenabil și competitiv în Republica Moldova, consolidând în același timp parteneriatele strategice cu instituțiile europene din domeniul energiei durabile.
Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.