[ X ]
Ce nu ai știut despre ex-vicepreședintele Ascom-Grup, Andrei Baștovoi
14 Martie

„În cercurile de afaceri se cunoaște foarte bine că familiile Stati și Baștovoi prieteneau foarte bine: atît de bine, încît Andrei Baștovoi era responsabil de activele  lui Anatol Stati din funcția de vicepreședinte Ascom-Grup în Sudanul de Sud”. Despre aceasta se vorbește în comentariul agenției Infomarket, transmite CURENTUL.

 Volumul investițiilor în Sudanul de Sud  constituie circa 500 milioane dolari SUA și aceasta doar la etapa de investigații geologice, pînă la dobîndirea petrolului încă nu s-a ajuns.

După cum transmite CURENTUL,  la 23 decembrie, 2013, Andrei Baștovoi a fost condamnat de către Judecătoria Buiucani la 9 ani de privațiuni de libertate pentru furt în proporții deosebit de mari.

Vitalie Diaconu, coordonator general pentru proiectele în Sudanul de Sud și Africa de Est ale familiei Stati spune că s-a ajuns la aceasta situație din prea multă încredere.

”Totul ține de creditul prea mare de încredere cu care Anatol Stati la cotizat pe prietenul său de atunci, Andrei Baștovoi, pe lîngă aceasta neutilizînd suficient mecanismele de control. În consecință,  conform calculelor serviciului intern de securitate, confirmate și de către firma de audit „Moldauditing”, Andrei Baștovoi și echipa sa au prejudiciu companiei Sudanul de Sud de milioane de dolari SUA. Chiar și atunci  cînd s-a aflat despre aceasta, Anatol Stati i-a propus lui Andrei Boștovoi anumite condiții, pentru ca foștii prieteni să-și spună adio, dar la acel moment deja ex-vicepreședintele companiei nu a răspuns propunerii”, spune Vitalie Diaconu.

În același comentariu se mai menționează că în scurt timp dosarul va fi examinat de Curtea de Apel Chișinău  și cu siguranță va ajungea la Curtea Supremă de Justiției și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

„Partea care acuză are drept scop să-și recupereze banii  și consideră că deține suficiente dovezi,  partea acuzată  – dacă e să credem ce scrie presa se consideră nevinovată și califică  dosarul ca fiind fabricat. Și, deoarece  este vorba nu doar de  sume mari de bani, dar și de destinele  unor oameni cunoscuți, presa cel mai probabil  nu va lăsa acest caz fără atenție. Acum,  isterie în plus  pe acest caz,  nimănui nu trebuie – Anatol Stati a pierdut mulți bani  și un prieten, iar Andrei Baștovoi  – libertatea (cel puțin la etapa actuală)”, se mai spune în comentariu.

Tot acolo se spune că, companiile lui Anatol Stati lucrează în Irak și Sudanul de Sud. Apropo, cînd acolo a început războiul de civil compania sa – Casco Petroleum Overseas – a fost singura din investitori, care timp de 2 săptămîni a evacuat  toți  colaboratorii, vii și nevătămați, în timp ce victime au suportat pînă și reprezentanții ONU,  ne mai vorbind de investitori. În companiile internaționale a lui Anatol Stati  lucrează circa 2 000 de persoane, care lunar primesc un salariu de 1800 – 2000  USD. În diferite perioade, numărul moldovenilor angajați în aceste companii este de 80-85%, care nu doar își asigură familiile, dar și și-au făcut și mici afaceri  acasă. De altfel, Anatol Stati planificase anterior să lanseze proiecte importante și în R. Moldova, proiecte blocate din cauza factorului politic existent la acea perioadă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților