[ X ]
Cauza creşterii prețurilor la medicamente! Ce prognoze face Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale!
28 Februarie

Din cauza creșterii cursului valutar, din ultimul timp, au crescut și prețurile la medicamente. Prețurile s-au majorat la unele produse farmaceutice, informează CURENTUL.

Farmaciștii au comunicat reporterului nostru, că prețurile sunt modificate în fiecare zi și sunt generate de variațiile adaosului comercial la medicamente, astfel încît nici ei nu reușesc să le memorizeze. În special s-a majorat prețul la medicamentele pentru tratarea virozelor și a gripei, din cauza creșterii cererii populației la aceste produse, fenomen caracteristic acestei perioade a anului.

Solicitat de portalul nostru, Directorul General al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman a precizat că, deocamdată, nu au primit nici o sesizare privind majorarea necontrolată a prețurilor, dar va solicita Inspectoratului Farmaceutic intensificarea supravegherii acestui segment.

Potrivit lui, prețurile la medicamente sunt formate prin înregistrarea prețului de producător al acestor produse în Catalogul Național de Prețuri de Producător. La acest preț se adaugă dreptul depozitelor de a percepe un adaos de pînă la15% și pînă la 25% de către farmacii. În total adaosul poate constitui maxim 40%.

Totodată, oficialul a menționat că în pofida faptului că în ultima perioadă de timp se constată o devalorizare a monedei naționale, totuși, Agenția a menținut nivelul prețului de producător la medicamente, înregistrat pînă la această devalorizare.

Adrian Pancu

Inapoi la arhiva noutaților