[ X ]
[ X ]
[ X ]
BNS: Producţia globală agricolă a crescut semnificativ în 2014
28 Octombrie

Biroul Naţional de Statistică informează, că producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile în ianuarie-septembrie 2014, conform estimărilor, a crescut cu 8,6% faţă de perioada respectivă a anului 2013. Majorarea producţiei globale agricole a fost determinată de creşterea producţiei vegetale cu 12,4% şi a producţiei animaliere – cu 2,5%, transmite CURENTUL.

În anul 2014 faţă de anul precedent ritmurile de recoltare a culturilor agricole sunt în creştere, fapt generat de condiţiile naturale din acest an. Astfel, suprafeţele de porumb pentru boabe recoltate în întreprinderile agricole la data de raport au crescut de 8,3 ori faţă de data respectivă a anului trecut, de soia – de 5,1 ori, de floarea-soarelui – de 1,8 ori, de cartofi – de 1,7 ori, de fructe sămînţoase şi de struguri de soiuri de masă – cîte de 1,5 ori.

În ianuarie-septembrie 2014 a fost înregistrată majorarea producţiei (creşterii) vitelor şi păsărilor în masă vie în gospodăriile de toate categoriile cu 4,7%, în rezultatul majorării sporurilor în greutate a bovinelor şi porcinelor, precum şi a creşterii efectivului mediu de animale şi  păsări.

La fel,  a sporit producţia de ouă cu circa 0,9% în gospodăriile de toate categoriile, a fost determinată de creşterea producţiei în gospodăriile populaţiei cu 4,5%, în întreprinderile agricole producţia de ouă s-a micşorat cu 4,3% drept urmare a micşorării şeptelului de găini-ouătoare cu 14%.

Producţia de lapte în gospodăriile de toate categoriile s-a diminuat cu 1,1% în rezultatul micşorării efectivului mediu de vaci în gospodăriile populaţiei cu 2,8%.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților