Toate declaraţiile despre scoaterea a miliarde de lei din Banca de Economii în lunanoiembrie a anului trecut sînt doar mituri, în realitate acest lucru fiind imposibil. Despre aceasta analistul Victor Ciobanu a declarat marţi seara, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7, transmite CURENTUL.
Analistul a atras atenţie asupra faptului că sumele despre care se vorbeşte sînt diferite: ba 13 miliarde lei, ba 17 miliarde lei, ba 27 miliarde lei.
„Exporturile Moldovei constituie cam 2 mlrd. dolari anual, banii transferaţi de gasterbaiteri – circa 2 mlrd. dolari. Cu siguranţă că o tranzacţie de circa 1 mlrd. dolari, despre care se vorbeşte că ar fi avut loc pe data de 26-27 noiembrie 2014, nu putea trece pe neobservate. Deci, ea pur şi simplu nu a avut loc”, a declarat analistul.
Victor Ciobanu a mai atras atenţie asupra faptului că tranzacţiile în dolari sînt strict monitorizate de băncile americane, care, la sigur, în cazul unor sume atît de importante, ar fi bătut alarma, ar fi raportat aşa gen de tranzacţii.
În context, el a atras atenţie asupra faptului că Banca Naţională a Moldovei a constatat că între Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au avut loc în acea perioadă tranzacţii dubioase. „Cel mai probabil, au fost doar nişte artificii contabile, iar de bani reali nu putea fi vorba”, consideră analistul.
În opinia sa, o mare problemă în această situaţie este că autorităţile tac la tema celor întîmplate şi chiar încearcă să secretizeze raportul companiei Kroll şi în această situaţie unica ce le rămîne oamenilor sînt rapoartele de alternativă şi declaraţiile opoziţiei, care se contrazic între ele şi derutează şi mai mult oamenii.
În cadrul emisiunii, atît Victor Ciobanu, cît şi analiştii Alexei Tulbure şi Anatol Ţăranu, dar şi avocatul Ion Dron au pledat pentru publicarea raportului Kroll, calificînd drept neîntemeiate argumentele reprezentanţilor puterii precum că aceasta ar putea prejudicia ancheta.
Cristina Pendea