[ X ]
[ X ]
[ X ]
2014 – un an dezastruos pentru apicultură. Prognoze pentru 2015!
16 Ianuarie

După ce anul trecut apicultorii au înregistrat pierderi imense, se pare că nici în 2015 nu va le va aduce schimbări pozitive, transmite CURENTUL.

Solicitat de reporterul nostru, vicepreședintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Valentina Cebotari, a spus că, condițiile climatice nefavorabile din anul trecut, nu au permis florilor de tei și salcîm să secreteze mult nectar, astfel că, apicultorii au avut foarte mult de pierdut.

„Anul 2014 comparativ cu 2013 a fost pentru unele zone doar pe jumătate bun. Din păcate a fost un an anevoios, chiar aș putea spune un an ratat pentru apicultură. Dacă ne referim la mierea de salcîm din cauza temperaturilor foarte scăzute, s-a obținut doar 20% de recoltă. Condițiile climatice nefavorabile au avut o influență negativă și asupra mierii de tei. Floarea soarelui a salvat puțin situația, pentru că a înregistrat o producție mult mai mare”, a precizat Valentina Cebotari.

Cel mai grav este că din cauza vremii neprielnice situația s-ar putea înrăutăți anul acesta. 

„Avem speranța că 2015 va fi un an mult mai bun pentru apicultură, însă după factorii climatici ne așteptăm la orice. Seceta de toamna trecută nu va influența pozitiv apicultura țării, așa că riscăm și în 2015 să nu avem roade mari”, a adăugat vice-președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Valentina Cebotari.

Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților