Ziua Națională a Vinului 2016, ediția a XV-a, va avea loc în zilele de 1-2 octombrie 2016, la Chișinău, și va fi desfășurată din nou în Piața Marii Adunări Naționale. În acest an, genericul evenimentului va fi „Omul – Sufletul Vinului”, informează CURENTUL.
Sărbătoarea naţională este organizată de către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.
Scopul evenimentului rămîne a fi același, ca în fiecare an, acela de a promova vinul național moldovenesc pe piețele europene.
„Cel mai important eveniment se întoarce în PMAN, acesta se va desfășura pe data de 1-2 octombrie, curent. Vor fi alături toți organizatorii pentru a desfășura un eveniment de anvergură, care este foarte important pentru agenda R.Moldova. Acum avem nevoie de o consolidare a eforturilor noastre pentru a promova vinul și peste hotarele RM, ca fiind o țară producătoare de vinuri de cea mai mare calitate. Vă așteptăm pe toți la marea sărbătoare, dedicată vinurilor din Moldova”, a declarat Vasile Luca, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
De asemenea, Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a menționat că evenimentul este dedicat exclusiv oamenilor, pentru că omul este însuși sufletul vinului, fără de care nu ar putea fi produs – “fără suflet nici un vin nu poate fi de calitate”.
„Scopul acestui frumos eveniment este de a promova cultura, dar și vinurile de calitate ale R. Moldova, astfel încît vinul să devină un brand unic”, a declarat el.
În cadrul evenimentului, 40 de vinării din Republica Moldova vor prezenta peste 400 de tipuri de vinuri, de diferite vîrste, iar doritorii vor avea posibilitatea să le degusteze.
„Va fi desfășurat Drumul Vinului – pentru prima oară colegii noștri vor realiza și organiza tururi turistice. Producătorii de vinuri cu indicații geografice vor fi și ei prezenți și vor povesti despre profesia de viticultor în cadrul cursului de inițiere „Școala Vinului””, a mai adăugat directorul.
Totodată, mai multe ansambluri folclorice din diferite regiuni ale țării vor pregăti un program de muzică special, iar mîncarea tradițională nu va lipsi de pe mesele de sărbătoare.
Menționăm că, pentru organizarea evenimentului Ziua au fost alocați din bugetul de stat circa 2, 3 milioane de lei.
Anastasia Borta