Prim-ministrul Ion Chicu a participat la deschiderea celei de-a XIX-a ediții a Zilei Naționale a Vinului cu genericul „Eu deVIN sărbătoare”, transmite CURENTUL.
Premierul a remarcat importanța ramurii vitivinicole pentru dezvoltarea economiei naționale și a adresat un mesaj de felicitare tuturor vinificatorilor.
„Ziua Națională a Vinului a devenit deja o tradiție frumoasă și un omagiu adus muncii asidue a viticultorilor și vinificatorilor. Voi sunteți adevărații patrioți pentru că promovați buna imagine a Republicii Moldova în întreaga lume. Guvernul susține această ramură importantă a sectorului agricol, întrucât vinul este și rămâne cartea de vizită a Republicii Moldova”, a menționat Premierul Chicu.
Premierul a apreciat dinamica ascendentă a exporturilor și a investițiilor în domeniu, în pofida greutăților cu care s-a confruntat această ramură în ultimii 30 de ani. Totodată, Ion Chicu a exprimat intenția Guvernul de a oferi în continuare tot suportul sectorului vitivinicol:
„Ați trecut prin multe cumpene – embargouri, defrișări, restricții impuse în contextul pandemiei, dar continuați să investiți în producerea vinului. În politica bugetar-fiscală pentru 2021, Guvernul vine cu un set de măsuri pentru susținerea întregului sector agro-industrial, prin subvenționarea investițiilor, diminuarea taxelor și aplicarea măsurilor necesare pentru extinderea exportului”.
În cadrul evenimentului, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a remarcat că Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind și al 13-lea exportator de vin din lume: „În pofida impedimentelor de ordin economic, sectorul a exportat mărfuri în valoare de peste 200 milioane dolari”, a remarcat ministrul Perju.
În cadrul evenimentului, Premierul Ion Chicu a înmânat premiile pentru vinificatorii care s-au remarcat prin fabricarea vinurilor de calitate, perpetuarea tradițiilor și calității excelente a vinurilor autohtone și promovarea imaginii Republicii Moldova ca țară vitivinicolă pe arena internațională. Premiul mare i-a fost acordat vinăriei “Rădăcini Wines”.
Cu acest prilej, Premierul a vizitat vinăria „Rădăcini”, pe teritoriul căreia a avut loc evenimentul, și a remarcat investițiile considerabile în crearea locurilor de muncă decente și infrastructura întreprinderii, apreciind faptul că o bună parte din utilaje sunt produse chiar în Republica Moldova. Compania are o capacitate anuală de producere de cca 5.5 milioane de litri de vin, fiind producătorul numărul unul din Republica Moldova în ceea ce privește cifra exporturilor.
Ziua Naţională a Vinului este un eveniment care de 19 ani promovează cultura de consum a vinului de calitate în Republica Moldova. Vinurile Moldovei reprezintă un simbol al identității europene, bazat pe o vastă cultură, un patrimoniu vitivinicol valoros și secole de evoluție, la care au fost conectate din cele mai vechi timpuri și vinurile din regiunea țării noastre.
Cristina Pendea