Pe 10 septembrie 2021 marcăm Ziua Mondială de prevenire a suicidului care reprezintă o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare, a reduce stigma și a promova acțiunile de încurajare prin care putem reduce numărul de sinucideri și tentative de suicid din întreaga lume, transmite CURENTUL.
Orice sinucidere este devastatoare și are un impact profund asupra celor din jur, iar prevenirea acestuia rămâne o provocare globală. Genericul evenimentului din acest an este „Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre”, scopul lui fiind să ne inspire încredere și lumină și faptul că acțiunile noastre, indiferent dacă sunt mari sau mici, pot oferi speranță celor aflați în dificultate.
Sinuciderea este rezultatul unei convergențe dintre factorii genetici, psihologici, sociali, culturali și alți factori de risc, uneori combinați cu experiențe de traume și pierderi. Plus la acestea, pandemia COVID-19 a determinat o creștere a sentimentelor de izolare și vulnerabilitate în societate.
Comportamentul suicidal include suicidul în sine, ideea suicidală și tentativele de sinucidere. Se estimează că la fiecare caz de suicid, alte 25 de persoane au o tentativă de suicid și mulți alții au gânduri serioase de suicid.
Unul din 100 de decese la nivel mondial este rezultatul sinuciderii. Acesta se află printre primele 20 cauze de deces la nivel mondial în rândul persoanelor de toate vârstele. Totodată, acesta este responsabil pentru 700 000 de decese anual, ceea ce semnifică o sinucidere la fiecare 40 de secunde.
În cazul unui singur caz de sinucidere, aproximativ 135 de persoane sunt profund afectate, suferind o durere intensă. Numărul lor se ridică la 108 milioane de persoane în fiecare an. Peste jumătate din aceste cazuri (58%) apar înainte de vârsta de 50 de ani. Rata acestora este de două ori mai înaltă în rândul bărbaților decât a femeilor.
Suicidul poate apare în toate regiunile lumii, cu toate acestea, peste trei sferturi (77%) din rata globală de sinucideri în 2019 a avut loc în țările cu venituri mici și mijlocii. În Republica Moldova în 2020 au fost înregistrate 486 cazuri de suicid comparativ cu 467 în 2019. Printre copiii cu vârsta de până la 18 ani, 11 cazuri au fost înregistrate în 2020 comparativ cu 9 cazuri în 2019.
Prevenirea sinuciderii este adesea posibilă și fiecare dintre noi poate fi un actor cheie în prevenirea ei. Putem face diferența în calitate de membru al societății, copil, părinte, prieten, coleg sau vecin.
Iată ce fiecare dintre noi poate face pentru a preveni suicidul:
– Să cunoaștem care sunt semnele de alarmă ale suicidului (disperarea, furia necontrolată, răzbunarea, acțiunile nechibzuite sau riscante, consumul exagerat de alcool sau droguri, retragerea de la prieteni, familie și societate, anxietatea, agitația, insomnia sau somnolența și schimbările dramatice de dispoziție);
– Să demonstrăm compasiune și grijă față de cei aflați în suferință din comunitatea noastră;
– Să nu tolerăm stigmatizarea asociată cu suicidul;
– Să împărtășim propriile experiențe. Discuțiile mici pot salva vieți și pot crea un sentiment de conexiune și speranță.
Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că problema sinuciderii reprezintă o prioritate în domeniul sănătății publice. În plus, rata mortalității prin suicid este un indicator din obiectivul 3.4 al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: până în 2030, de a reduce cu o treime mortalitatea prematură din cauza bolilor netransmisibile prin prevenire și tratament și de a promova sănătatea mintală și bunăstarea.