Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată, în mod tradiţional, pe 17 mai, însă în anul curent, din cauza pandemiei globale de COVID-19, Liga Mondială de Hipertensiune a transferat celebrarea acestei zile pe 17 octombrie, transmite CURENTUL.
Genericul stabilit pentru ediţia din acest an este „Măsuraţi tensiunea arterială, ţineţi-o sub control, trăiţi mai mult” şi are drept obiectiv sporirea nivelului de conştientizare a cetăţenilor din întreaga lume asupra riscurilor şi consecinţelor hipertensiunii arteriale.
Numită şi ucigaşul tăcut, această boală se manifestă prin creşterea presiunii sângelui în vene peste limitele normale şi este cea mai frecventă afecţiune cardiovasculară. Potrivit datelor statistice, în anul 2019, peste 645 de mii de moldoveni sufereau de hipertensiune arterială, care constituie un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, alte boli cardiace, renale, precum şi pentru diabetul zaharat.
Drept urmare, Compania Naţională de Asigurări în Medicină acordă o atenţie sporită prevenirii şi tratării bolii în cauză, finanţând în acest scop un şir de servicii medicale. Persoanele cu hipertensiune arterială beneficiază de tratament acoperit din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) la toate nivelurile de asistenţă – urgentă, primară, de ambulatoriu, spitalicească, servicii medicale de înaltă performanţă, îngrijiri medicale la domiciliu.
În cadrul asistenţei medicale primare sunt finanţate serviciile de prevenire, depistare precoce şi supraveghere a hipertensiunii arteriale pentru toate persoanele înregistrate la medicul de familie, inclusiv pentru cele care nu dispun de asigurare medicală. Totodată, sunt alocaţi bani pentru îndeplinirea de către echipa medicului de familie a indicatorului de performanţă cu privire la depistarea persoanelor cu tensiune arterială majorată. În anul 2019, pentru realizarea acestui indicator, din fondurile AOAM au fost direcţionate peste 53 de milioane de lei.
În acelaşi timp, CNAM acoperă costurile pentru un număr de 17 denumiri comune internaţionale de preparate compensate destinate inclusiv tratării acestei boli. Banii alocaţi în primul trimestru al anului curent pentru medicamentele administrate în tratamentul hipertensiunii arteriale au cea mai mare pondere (peste 90%) în structura cheltuielilor efectuate pentru preparatele compensate în cazul bolilor cardiovasculare.
Pentru diagnosticarea hipertensiunii arteriale, persoanele asigurate beneficiază şi de consultaţia medicilor specialişti, de analize şi investigaţii, servicii medicale de înaltă performanţă.
Pentru ca toate eforturile de prevenire şi combatere a tensiunii arteriale ridicate să atingă rezultatul dorit, e nevoie ca fiecare persoană să acorde mai multă atenţie propriei sănătăţi. În acest context, CNAM îndeamnă populaţia să urmeze câteva reguli simple, şi anume:
– respectarea unui regim alimentar sănătos;
– reducerea consumului de sare (sub 5 g/zi) şi grăsimi;
– activitatea fizică susţinută;
– menţinerea masei corporale în limitele normei;
– renunţarea la fumat şi la alte vicii;
– gestionarea stresului;
– controlul medical periodic.
Cristina Parfeni