[ X ]
Ziua Mondială a Tuberculozei – marcată în acest an cu apelul „Se caută: lideri pentru o lume fără tuberculoză”
23 Martie

„Se caută: lideri pentru o lume fără tuberculoză” este apelul Zilei Mondiale de combatere a tuberculozei din acest an și axează pe construirea angajamentului de a eradica tuberculoza, nu numai la nivel politic cu șefii de stat, guvernatori, parlamentari, dar si la  nivelul administrației publice locale, cu implicarea liderilor comunitari, persoanelor afectate de tuberculoză, avocați ai societății civile, medici, asistente medicale, ONG-uri și alți parteneri. Toți pot fi lideri ai eforturilor comune de a combate TB, transmite CURENTUL.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că 10,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul 2016: 90% au fost adulți, 65% bărbați  și 10% erau persoane care trăiesc cu HIV și au fost înregistrate aproximativ 1,3 milioane de decese prin TB în rândul persoanelor HIV negative, fiind, comparativ cu anul 2000, în scădere de la 1,7 milioane și 374 000 de decese în rândul persoanelor HIV pozitive.

TB rezistentă la medicamente este o amenințare continuă. În 2016, la nivel mondial, au fost notificate 600 000 de cazuri noi cu rezistență la rifampicină (TB RR), dintre care 490 000 au avut TB multidrogrezistentă (TB MDR). Aproape jumătate (47%) din aceste cazuri au fost înregistrate în India, China și Federația Rusă.

În Republica Moldova, incidența globală privind tuberculoza, în anul 2017 a constituit 83,3 la 100 mii populație (3 358 cazuri). Se atestă o micșorare cu 5,9% față de anul 2016 – 88,53 (3 569 cazuri). Incidența globală la copii în anul 2017 s-a majorat cu 15,9% (2017 – 21,45 la 100 mii populație (166 cazuri) și  2016 – 18,5 (143 cazuri).

O provocare, pentru un control eficient al tuberculozei este asocierea tuberculozei cu infecția HIV. Ponderea co-infecției TB/HIV printre cazurile noi și recidive TB în anul 2017 a constituit 8,2% (anul 2016 – 8,5%). Mortalitatea prin TB în anul 2017 a constituit 7,9 la 100 mii populație (320 cazuri), comparativ cu 9,1 la 100 mii populație (372 cazuri) în 2016.

Republica Moldova se regăsește în continuare printre țările cu un nivel ridicat de morbiditate și se include în lista celor 18 țări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană și în cele 30 de țări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/MDR) din lume.

În ultimii ani, grație eforturilor întreprinse în prevenirea și tratamentul acestei boli, se constată o tendință de stabilizare a situației prin tuberculoză.

Ponderea cazurilor noi de TB MDR este 26,6% și 63,8% printre cazurile cu re-tratamente. Se remarcă dezvoltarea formelor cu rezistența extinsă (TB XDR) la preparatele antituberculoase. Ponderea cazurilor TB XDR din numărul total de TB MDR constituie în ultimii doi ani – 6-8%.

Un risc sporit continuă să-l reprezinte pacienții cu simptome clinice caracteristice tuberculozei, care evită adresarea la medic și, prin urmare, ar putea să-i infecteze pe cei cu care se află în contact permanent. Un risc sporit prezintă persoanele care muncesc în străinătate. Total, planificați pentru examinare a grupelor cu risc și vigilența sporită pentru TB, pe malul drept al republicii, în 2017 a constituit 9,4% din populația totală de pe MD al RM. Au fost examinați 69,2% de persoane adulte din grupul cu risc sporit pentru tuberculoză și 74,2% de persoane din grupul cu vigilență sporită pentru TB.

Diagnosticul și tratamentul tuberculozei în Republica Moldova este gratuit, iar adresarea la timp după asistență medicală și urmarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.

Pentru prevenirea și profilaxia tuberculozei, se recomandă: vaccinarea nou-născuților la a 4-5 zi după naștere, evitarea contactului cu persoane cu tuberculoză active, consumului excesiv de alcool, a tabagismului, adoptarea unui stil de viață și regim sănătos și alimentație bogată în vitamine.

În Republica Moldova, în scopul reducerii poverii tuberculozei, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente a fost aprobat Programul național de control al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020, care prevede asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplic Respectarea regulilor de igienă personală (să acopere gura când tușește, să nu scuipe pe jos, etc.) și a locuinței (curățenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea la soare a lenjeriei).

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților