De Ziua Mondială a Diabetului, marcată în acest an cu genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale organizează un șir de acțiuni de informare și sensibilizare a societății, în special a femeilor, privind diabetul și metodele de prevenire a acestuia, transmite CURENTUL.
Astfel, în această zi vor fi organizate în toată țara activități de educare și comunicare în adoptarea unui stil de viață sănătos de către femei pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generațiilor viitoare.
În acest sens, vor fi organizate conferințe medicale, seminare de instruire, ședințe informative publice şi individuale, mese rotunde, evenimente în comunitate, distribuirea materialelor informaționale, măsurarea gratis a nivelului de glicemiei, etc.
În anul 2016 în Republica Moldova, 96 651 de persoane erau diagnosticate cu diabet zaharat. Prevalenţa a constituit în 2016 – 273,2 la 10 mii locuitori, respectiv în 2015- 254,3 la 10 mii locuitori. Incidenţa prin diabet zaharat a constituit în 2016 – 30,1 la 100 mii locuitori, în 2015 – 29,2 la 100 mii locuitori. Mortalitatea populației prin diabet zaharat se menține la aceleași valori pe parcursul anilor 2015 și 2016 – 11,5 la 100 mii locuitori.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 199 milioane de femei au fost diagnosticate cu diabet, iar 2,1 milioane de decese la nivel global survin anual din cauza diabetului.
Condițiile social-economice și cele de inegalitate de gen, accesul limitat la serviciile de sănătate expun femeile la principalii factori de risc ai diabetului zaharat, dieta și alimentația necorespunzătoare, inactivitatea fizică, consumul de tutun și consumul nociv de alcool, amplificând riscul îmbolnăvirii de diabet.
„Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos” – genericul actualei Zile Mondiale a Diabetului orientează sistemele de sănătate spre o abordare-ţintă, accentuată pe nevoile și prioritățile specifice femeilor cu diabet zaharat, cărora trebuie să li se asigure accesul la medicamente și tehnologii esențiale pentru diabet; la autoeducație și la informația necesară pentru a obține rezultate optime de tratare; la servicii de planificare a perioadelor de preconcepție pentru a reduce riscul în timpul sarcinii; la activitate fizică pentru a-și îmbunătăți starea sănătății.
Menționăm că, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat Programul naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021, precum și planul de acțiuni de implementare a acestuia, prin care își propune să reducă povara diabetului zaharat în Republica Moldova prin implementarea unui program eficace, centrat pe pacient, cu implicare instituțională și socială.
Cristina Parfeni