În fiecare an, la 20 mai sărbătorim ziua mondială a albinelor. Ziua a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, data aleasă reprezentând ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734-13 septembrie 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne, transmite CURENTUL.
Cu prilejul proclamării Zilei mondiale a albinelor, Directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, sublinia: „Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii …Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării”.
În Republica Moldova avem înregistrați oficial 7 300 deținători de albini, un deținător are în medie 32 de familii.
„Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine. În ultimii ani, populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice, etc.”, precizează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Cu această ocazie, ANSA reamintește despre prevederile Legii nr. 70 din 30.03.2006, modificată ulterior în an. 2008 și 2010, care are drept scop reglementarea relaţiilor privind activitatea în apicultură, protecţia drepturilor apicultorilor, protejarea albinei melifere şi crearea condiţiilor pentru utilizarea ei raţională la obţinerea produselor apicole şi polenizarea florei entomofile.
Cristina Pendea