[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ziua mondială a acoperirii universale cu servicii medicale. Iată ce eforturi depune CNAM pentru aceasta
13 Decembrie

Ziua mondială a acoperirii universale cu servicii medicale, marcată pe 12 decembrie, are în acest an tema „Respectă promisiunea”. Scopul acestei zile constă în creşterea gradului de conştientizare privind necesitatea unor sisteme de sănătate puternice şi trainice şi a unei acoperiri universale cu servicii de sănătate, cu implicarea mai multor părţi interesate, transmite CURENTUL.

An de an, Compania Naţională de Asigurări în Medicină îşi intensifică eforturile pentru ca toţi cetăţenii să aibă acces la servicii de îngrijire medicală de calitate şi accesibile. Asigurarea obligatorie de asistenţă medicală reprezintă instrumentul financiar pentru facilitarea atingerii acoperirii universale prin sporirea finanţării, îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate, reducerea plăţilor informale şi utilizarea eficientă a fondurilor în sănătate.

Din 2004, an în care a fost pus în aplicare sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM), nivelul de acoperire a populaţiei cu asigurare medicală a evoluat constant – de la 63% până la peste 88% în 2018. În acelaşi timp, volumul veniturilor şi cheltuielilor fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (FAOAM) a crescut de aproape şapte ori. Acest fapt a permis extinderea spectrului şi a numărului de servicii medicale prestate în baza asigurării medicale, creşterea accesului populaţiei la aceste servicii.

Persoanele încadrate în sistemul AOAM beneficiază de toată gama de servicii oferite la cele şase niveluri de asistenţă medicală prevăzute în Programul unic al AOAM. Este vorba despre asistenţa medicală urgentă prespitalicească, primară, de ambulatoriu, spitalicească, serviciile medicale de înaltă performanţă, îngrijirile medicale comunitare şi la domiciliu. Menţionăm că asistenţa urgentă prespitalicească şi cea primară sunt acordate şi persoanelor neasigurate. Totodată, în cazul maladiilor social-condiţionate, precum tuberculoza, afecţiunile oncologice, psihiatrice, HIV/SIDA, maladiile infecţioase, cei neasiguraţi beneficiază gratuit şi de asistenţă medicală specializată de ambulatoriu şi de cea spitalicească.

Pentru achitarea serviciilor medicale, în 11 luni ale anului 2019, din fondul de bază al AOAM au fost direcţionate 6 miliarde 239 de milioane de lei, în creştere cu peste 510 milioane faţă de perioada similară a anului trecut.

Creşterea alocărilor financiare şi eficientizarea metodelor de plată în asistenţa medicală spitalicească au favorizat majorarea numărului de cazuri tratate în cadrul programelor speciale. Este vorba despre operaţii pe cord, de cataractă, de protezare a articulaţiilor mari etc.

Din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală sunt finanţate şi programe speciale noi, cum ar fi „Corecţia anatomică a coloanei vertebrale şi a cutiei toracice”, „Tratamentul intervenţional în accidentul vascular cerebral ischemic acut”, introduse în 2018.

CNAM acoperă, începând cu 2014, şi cheltuielile legate de operaţiile de transplant de organe, ţesuturi şi celule, iar din 2017— procedurile de fertilizare in vitro pentru cuplurile în care ambii parteneri sunt asiguraţi medical.

Pe parcursul anilor a fost facilitat accesul populaţiei şi la medicamente compensate, fiind extins atât numărul de preparate, cât şi spectrul de patologii tratate cu acestea. În 11 luni ale anului curent, cheltuielile pentru preparatele compensate au constituit 510 milioane de lei.

Numărul instituţiilor medico-sanitare încadrate în sistemul AOAM, precum şi volumul de servicii medicale prestate de acestea sunt în creştere de la an la an. În 2019 au fost încheiate contracte cu 452 de instituţii medico-sanitare, în comparaţie cu 98 de prestatori în 2004. Statele care investesc în acoperirea universală cu servicii medicale îşi asigură o dezvoltare sănătoasă a populaţiei.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților