Cu prilejul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, la Academia de Științe a Moldovei a avut loc Ședința festivă, la care au participat conducerea AȘM, membrii titulari și corespondenți ai instituției academice, reprezentanți ai Președinției, Legislativului, Executivului, corpului diplomatic acreditat la Chișinău, coordonatori ai Secţiilor de ştiinţe, institutelor de cercetare, rectori și prorectori ai universităților, oameni de cultură, precum și din mediul de afaceri, transmite CURENTUL.
Sărbătoarea care a întrunit elita intelectuală a țării a fost și un bun prilej pentru a se bucura de rezultatele oamenilor de ştiinţă, de a etala personalități ale țării noastre, cu succese deosebite în cercetare și inovare. Astfel, în cadrul ședinței festive a avut loc ceremonia de înmânare a Premiilor AȘM laureaților pentru diferite nominalizări, premii susținute și finanțate de Parlament, Guvern și oameni de afaceri.
Printre laureații premiilor AȘM se numără acad. Andrei Eșanu și dr. Valentina Eșanu șef Secție istorie medievală, cercetător științific superior, Institutul de Istorie al MEEC care s-au învrednicit de Premiul AŞM în domeniul istoriei și filosofiei „Alexandru Boldur”. Premiul AŞM în domeniul chimiei „Nicolae Gărbălău” i-a revenit dnei Sturza Rodica, doctor habilitat, prof.univ. la Universitatea Tehnică a Moldovei. Premiul AŞM în domeniul agricultură „Ilie Untilă” – Botnari Vasile, doctor habilitat, director la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al MECC. Dna Nina Corcinschi, doctor în filologie, conferențiar universitar, Director adjunct la Institutul de Filologie Română „B. P. Hașdeu” a beneficiat de Premiul AŞM în domeniul literatură „Grigore Vieru”.
De asemenea, au fost înmânate și diplome de participare.
Ulterior, a avut loc înmânarea însemnelor de Doctor Honoris Causa al AȘM maestrului Nicolae Botgros, conducător artistic şi prim-dirijor al Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii”. Decizia de a i se conferi onorificul titlu maestrului fiind adoptată la 29 octombrie curent de către Prezidiul AȘM la recomandarea Secției științe umanistice și arte a AȘM, decizie ce vine să materializeze dovada recunoașterii din partea comunității științifice a meritelor prim-dirijorului Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii”, Maestrul Nicolae Botgros, care a avut și are o contribuție substanțială la dezvoltarea artei muzicale.
Cristina Pendea