În fiecare an, pe data de 9 august se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi Parcurilor. Marcată anual, această zi este dovada interesului pe care comunitatea internaţională îl acordă conservării biodiversităţii, transmite CURENTUL.
Grădinile zoologice — o locuinţă aparte pentru animale
Cu trei mii de ani în urmă, un împărat chinez a înfiinţat un parc pe care l-a numit Grădina Inteligenţei. Parcul se întindea pe o suprafaţă de 607 hectare şi adăpostea nenumărate animale vii ce puteau fi admirate de vizitatori. Pe atunci, un asemenea parc trebuie să fi fost o raritate.
Azi, grădini zoologice există pretutindeni în lume, milioane de oameni trecându-le pragul.
Ce oferă o grădină zoologică modernă
Grădinile zoologice le oferă oamenilor posibilitatea de a observa unele dintre cele mai impresionante şi mai atrăgătoare animale ale planetei într-un cadru cât se poate de natural.
Rolul grădinilor zoologice constă în furnizarea informaţiei asupra vieţuitoarelor sălbatice, promovarea protecţiei mediului, conservarea naturii, a speciilor rare şi a celor pe cale de dispariţie. Parcurile, de asemenea, joacă un rol deosebit de important în educaţia de mediu şi îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei.
Grădinile zoologice — un colţ de sălbăticie
Încă din vremuri străvechi, omul a fost fascinat de lumea animalelor. Folosindu-se de această fascinaţie înnăscută, părinţii le pot transmite lecţii preţioase copiilor, căci lumea vie dezvăluie varietatea și complexitatea speciilor pe Terra. Totodată, o vizită la grădina zoologică ne poate spori respectul faţă de animale şi ne poate conştientiza de fragilitatea existenţei lor pe planetă.
Salvare de la dispariție
Datorită eforturilor conjugate ale mai multor grădini zoologice, peste zece specii de animale au fost salvate de la dispariţie.
Totuşi, numărul speciilor periclitate pe care grădinile zoologice reuşesc să le înmulţească este relativ mic.
Pentru aplicarea în Republica Moldova a prevederilor Directivei 1999/22/CE privind deţinerea animalelor sălbatice în grădini zoologice este creat cadrul legal – Legea grădinilor zoologice nr. 136 din 14.06.2007, care stipulează obligaţiile şi răspunderea privind conservarea şi întreţinerea animalelor sălbatice, prezenta lege stabilește condiţiile de conservare şi întreţinere a animalelor sălbatice.
Grădina Zoologică din Chişinău a fost fondată la 9 mai 1978 de către autorităţile locale ale oraşului şi este unica din ţară. Iniţial, Grădina Zoologică număra doar 60 de specii de animale. În prezent colecția Grădinii Zoologice are peste 1,6 de mii de animale de 148 specii de pe toate continentele, chiar și din Antarctida. Aici avem posibilitatea să vedem animale precum râsul, lama, guanaco, leul, tigrul, ursul, maimuța, și păsări precum fazanul auriu, bufnița polară, vulturul și multe altele. În exoterarium este o colecție vastă de păsări și reptile, dar, spre marele regret, vizitatorii nu pot avea acces din lipsa condițiilor corespunzătoare.
Astăzi marcăm și Ziua Internațională a Parcurilor. Odată cu dezvoltarea oraşelor, intensificarea industrializării şi sporirea traficului rutier, crearea zonelor verzi a devenit un imperativ al urbanismului modern. Ele înfrumuseţează locul de viaţă şi de muncă, îmbracă într-o haină vegetală atractivă cadrul arhitectural al oraşelor, contribuind la ameliorarea microclimatului, purificând atmosfera de praf şi substanţe nocive, furnizând oxigenul necesar vieţii.
Beneficiile parcurilor
Protejarea resurselor naturale
Conservarea spațiului verde joacă un rol vital în protejarea mediului. Spațiul verde îmbunătățește calitatea aerului și a apei și asigură habitat pentru fauna sălbatică.
Promovarea unui mod sănătos de viață
Angajarea în activitatea fizică regulată este unul dintre cele mai importante lucruri pe care oamenii de toate vârstele le pot face pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Parcurile oferă oportunități de fitness, programe sportive și activități de recreere pentru a atrage oamenii în mișcare. De asemenea, oferă facilități pentru ca cetățenii să fie activi pe cont propriu.
Creșterea unității culturale
Parcurile pot găzdui o varietate de evenimente, programe menite să crească unitatea culturală.
Crearea microclimatului
Spațiile verzi reduc temperatura din oraș, prin procesul de evapo-transpirație al plantelor, parcurile reprezintă o insulă de răcoare la apus, având un impact benefic asupra microclimatului.
Alte funcții importante sunt:
– reglarea regimului precipitațiilor;
– reducerea amplitudinii scurgerilor acvifere de suprafață;
– reducerea pericolului alunecărilor de teren.
Info: Agenția de Mediu