[ X ]
[ X ]
[ X ]
Zinaida Greceanîi: Ne-am convins o dată în plus de legăturile puternice, clădite de secole, dintre moldoveni și belaruși
7 Mai

„Vizita oficială a Delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Națională a Republicii Belarus deschide o nouă pagină în relațiile dintre țările noastre. Ne-am convins o dată în plus de legăturile puternice, clădite de secole, dintre moldoveni și belaruși și am punctat noi proiecte moderne de colaborare”. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, la revenirea din Republica Belarus, informează CURENTUL.

În zilele de 5-7 mai, Delegația Republicii Moldova, din care au făcut parte Speakerul Zinaida Greceanîi, deputații Vasile Bolea și Radu Mudreac, ministrul în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Ion Perju, Secretarul general al Parlamentului Adrian Albu, s-a aflat în vizită oficială în Belarus.

În cadrul vizitei, a avut loc întrevederea Președintelui Parlamentului Republicii Moldova cu conducerea Adunării Naționale a Belarusului. „S-a discutat situația politică și cooperarea comercial-economică, în special în domeniile agriculturii și industriei. A fost abordată realizarea proiectelor de asamblare a troleibuzelor, a tehnicii de dimensiuni mici și analizate posibilitățile de implementare a proiectelor de asamblare a autobuzelor și ascensoarelor belaruse în țara noastră”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Totodată, a fost semnată Declarația comună privind colaborarea dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Națională a Republicii Belarus, în care este exprimată determinarea părților pentru dezvoltarea colaborării interparlamentare în corespundere cu interesele ambelor state și popoare, precum și în domeniile comercial-economic, cultural, științific, educație, turism, etc.

La întrevederea cu Prim-ministrul Belarusului Roman Golovcenko, s-a convenit asupra unor proiecte care să contribuie la creșterea comerțului bilateral.

În cinstea Delegației moldovenești, Camera Reprezentanților Adunării Naționale a oferit un dineu oficial.

Zinaida Greceanîi a discutat cu reprezentanții Diasporei moldovenești din Belarus. Speakerul a anunțat сă este în curs de examinare construcția Ambasadei Moldovei la Minsk.

De cealaltă parte, secretarul general al Parlamentului, Adrian Albu, în cadrul întrevederii cu Șeful Secretariatului Camerei Reprezentanților a Adunării Naționale a Republicii Belarus, Andrei Naumovici, a pledat pentru valorificarea potențialului de comunicare și de cooperare între instituțiile partenere.

Vizita a precedat sărbătorirea celei de-a 76-a aniversări a Zilei Victoriei. În acest context, Delegația Moldovei a participat la un șir de manifestări comemorative.

La Minsk, a fost dezvelit Monumentul-bust al lui Ion Soltîs, Erou al Uniunii Sovietice, originar din Moldova.

O capsulă cu pământ de pe locul unde au fost găsite oseminte ale ostașilor moldoveni a fost așezată în Hramul tuturor sfinților, din capitala belarusă. La fel, delegația din Moldova a vizitat Hatînul – simbol al memoriei eterne pentru victimele uneia dintre cele mai înfiorătoare crime naziste.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților
  1. Republica Moldova a transmis la Bruxelles Contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024
    Politică |
  2. Irina Vlah - la o fabrică de textile: „Conducerea este pregătită să ia oameni fără experiență și să-i formeze în toate, dar nu sunt oameni, tinerii pleacă”
    Politică |
  3. Ulianovschi: În afară de obținerea statutului de candidat la UE - datorită conjucturii geopolitice - puterea PAS se întrece în antirecorduri  
    Politică |
  4. Maia Sandu, la întrevederea cu reprezentanții CCI: Aderarea la UE este singura șansă ca Moldova să mențină pacea
    Politică |
  5. CEC a inițiat elaborarea proiectului „Pentru aprobarea Instrucțiunii cu privire la procedura de compensare a cheltuielilor suportate din bugetul de stat pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale”
    Politică |
  1. CEC a inițiat elaborarea proiectului „Pentru aprobarea Instrucțiunii cu privire la procedura de compensare a cheltuielilor suportate din bugetul de stat pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale”
    Politică |
  2. Dorin Recean, în discuții cu oamenii din raionul Sângerei: Le-a povestit despre importanța parcursului european al țării noastre
    Politică |
  3. Ministerul Muncii precizează că 10 mai va fi zi lucrătoare
    Social |
  4. Republica Moldova a transmis la Bruxelles Contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024
    Politică |
  5. Irina Vlah - la o fabrică de textile: „Conducerea este pregătită să ia oameni fără experiență și să-i formeze în toate, dar nu sunt oameni, tinerii pleacă”
    Politică |