[ X ]
[ X ]
[ X ]
Zilele Diasporei: Iată care va fi programul
16 August

Sub patronajul Guvernului, începând cu 18 august, pe întreg teritoriul țării, se vor desfășura evenimente festive, activități artistice și sportive dedicate Zilelor Diasporei în Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Astfel, în perioada 18-20 august, Biroul Relații cu Diaspora (BRD) va organiza Ziua ușilor deschise la Guvern, Festivalul Internațional Gustar și Cupa diasporei la mini-fotbal.Totodată, administrațiile publice locale din 14 raioane vor desfășura expoziții de carte și fotografii, ore informative, concerte, întâlniri tematice, mese rotunde și ateliere instructive de studiere a limbii materne pentru copiii migranți.

Pe 22 august, la Holercani, va avea loc deschiderea oficială a celei de-a cincea ediții a Programului DOR (Diasporă, Origini, Reveniri), care va reuni o sută de copii din 14 țări, cu vârste cuprinse între 12-17 ani. Participanții vor avea posibilitatea să cunoască limba, tradițiile și elementele de istorie ale țării noastre în cadrul diferitor activități interactive, ateliere teatrale și excursii.

Reamintim că în fiecare an, la finele celei de-a treia săptămâni a lunii august, sunt organizate manifestaţii dedicate diasporei, în scopul promovării dialogului cultural și economic cu cetățenii plecați peste hotarele țării și planificării unor acțiuni comune care să contribuie la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

18-20 august (vineri-sâmbătă) – ZILELE DIASPOREI, ediția a IV-a

Pe 18 august, BRD va organiza Ziua ușilor deschise la Guvern, eveniment în cadrul căruia va fi prezentată cartografierea diasporei din șase țări (Italia, Rusia, Marea Britanie, Germania, Israel, Portugalia), precum și Republica Moldova; prezentarea Grupurilor de Excelență ale Diasporei.

Pe 19 august, la Festivalul Internațional GUSTAR, ediția a VII-a – care anul acesta este organizat în parteneriat cu BRD și are scopul de a intensifica relațiile diasporei Republicii Moldova cu cei rămași acasă – BRD va organiza o expoziție (târg) „Moldova de oriunde” a membrilor diasporei.

Pe 20 august, BRD va organiza Cupa diasporei la mini-fotbal.

20-28 august – Programul Guvernamental DOR, ediția a V-a

La ediția a cincea a Programului Guvernamental DOR vor participa o sută de copii din 14 țări, inclusiv Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani. Programul este destinat generației a doua de migranți, originari din Republica Moldova și are scopul de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate ale tinerilor cu țara lor de baștină. Ediția a V-a a programului DOR va avea loc la Holercani.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților