Activitatea Zonei Economice Libere ”Tvardița”, din momentul creării acesteia, reprezintă un exemplu pe bună dreptate a investițiilor orientate spre dezvoltarea regiunii. Datele preliminare confirmă succesul acestui proiect unic, datorită căruia investitorii pregătesc cu optimism noi planuri investiționale pentru următorii ani și decenii.
Administratorul principal al ZEL “Tvardița”, Avram Șavriev, spune că în toată perioada de activitate, în dezvoltarea teritoriului alocat au fost investite mai mult de 1 mlrd de lei; de la zero au fost create câteva întreprinderi, unde sunt angajați peste 500 de oameni: ”La crearea ZEL ”Tvardița”, în îndepărtatul an 1996, unul dintre obiectivele stabilite în fața acesteia a fost crearea, în premieră în Moldova, dar și în Europa de Est, în general, a unei zone agroindustriale în așa-numitele teritorii agricole depresive. Ca urmare, în premieră în regiune am reușit să realizăm un proiect cu ciclu deplin de prelucrare a producției agricole. În alte zone de antreprenoriat liber se folosește sistema de talling (prelucrarea materiei prime străine cu exportul ulterior al producției finite). Iar ZEL ”Tvardița” reprezintă un proiect unic, unde se aplică principii de activitate mai convenabile pentru Moldova: toată materia primă – în cazul nostru e producția agricolă – se cumpără de la producători locali. Întreprinderile din zona economică liberă o prelucrează și exportă producția finită. Un volum mic de producție finită, conform legislației moldovenești, este comercializat pe piața internă e Republicii Moldova, cu achitarea taxelor și impozitelor necesare. În acest mod, aducem o contribuție esențială la dezvoltarea activității economice teritoriale.
Un obiectiv important al ZEL “Tvardița” este crearea locurilor de muncă noi. Mai ales că au de lucru nu doar angajații companiilor rezidente din zonă, dar și mai multe locuri de muncă se creează în lanț: de la producția de materii prime, până la prestarea diferitelor servicii întreprinderilor care activează în zona liberă.
„Am calculat că activitatea ZEL direct și indirect a creat noi locuri de muncă pentru mai mult de o mie și jumătate de locuitori ai regiunii. Aceste întreprinderi au contribuit la deschiderea a încă 20 de companii în jurul holdingului nostru agroindustrial, oferindu-i diferite servicii. Dar cel mai important este că regiunile de sud ale Moldovei, care, să fim sinceri, erau anterior teritorii cu activitate economică nu prea mare, acum se transformă în regiune cu infrastructură dezvoltată. Iar producția din zona economică liberă este solicitată pe piețele externe.
Oamenii au locuri de muncă permanente și bine plătite, ceea ce le permite să rămână acasă, fără gânduri de emigrare. Munca permanentă, respectiv, capacitatea de plată a populației, au atras în regiune infrastructura modernă – este vorba despre supermarkete, benzinării moderne, cafenele, etc. Datorită activității întreprinderilor din ZEL și a companiilor legate de acestea, au fost atrase mijloace pentru construcția unei noi șosele cu lungimea de 18 km Ciadîr-Lunga – Tvardița.
Acum, regiunea este de nerecunoscut. Am pus la punct sistemul de servicii medicale, la noi sunt reparate toate instituțiile de învățământ – liceul și grădinița, există iluminare stradală. Au fost construite sisteme moderne de epurare a apelor uzate, este asigurată livrarea fără întrerupere a apei. Permanent se dezvoltă calitatea vieții locuitorilor noștri. Eu au obținut stabilitatea și nici nu se gândesc să plece, mai ales că acasă e tot mai bine, cu fiecare an ce trece și ei participă la acest proces.
Toate acestea au devenit posibile datorită dezvoltării în Tvardița a Zonei Economice Libere, care, practic, a devenit întreprindere în jurul căreia se dezvoltă regiunea, care nici nu a existat aici vreodată”.
Unul dintre conducătorii holdingului înregistrat în ZEL “Tvardița”, directorul companiei ”Moldavskii Standart”, Vasili Șoșev, menționează că ”investitorii au plantat în zona liberă peste 600 ha de vii. Este vorba despre investiții enorme și o muncă mare, cu efect pe mulți ani înainte, ceea ce asigură întreprinderile noastre cu materii prime. Chiar de la începutul activității sale, compania noastră ”Moldavskii Standart” și compania ”Barza de Aur”/ ”Zolotoi Aist”, fabricăm producția noastră exclusiv din materii prime locale, iar acum cinci ani, pentru prima dată am strâns recolta din viile noastre. Pe semne că suntem singura întreprindere din toate cele care activează în zonele economice libere din Moldova, care activează pe deplin pe seama materiei prime locale, fabricând producție pentru export”.
În fiecare an, în regiune sunt realizate noi proiecte investiționale care le oferă oamenilor locuri de muncă bine plătite, care dezvoltă economia regiunii de sud a țării. Acest lucru a devenit important în perioada pandemiei.
Compania Luxfarmol, care produce peste 20 de denumiri de preparate medicale, chiar de la începutul carantinei din 2020, și-a mobilizat toate forțele sale și, datorită muncii intense a angajaților săi, a creat un sanitizer unic , cu marca comercială ECCO. Datorită producției în volum mare a acestui dezinfectant, în Moldova nu a existat deficit de acest produs chiar și în cea mai dificilă perioadă. Iar când fabricarea a ajuns la capacitate maximă, întreprinderea a făcut ceva extraordinar – sanitizerul ECCO a fost recunoscut de cel mai respectabil și incoruptibil organ de certificare din lume.
Directorul general al Luxfarmol, Semion Diulgher, ”Direcția pentru supraveghere sanitară a calității produselor alimentare și medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration) deja în aprilie 2020, adică în plină carantină globală, a acordat certificat de înregistrare pentru dezinfectantul de la Tvardița și a permis astfel comercializarea lui pe întreg teritoriul SUA. Acesta este primul și singurul sanitizer din Moldova care a fost aprobat pentru comercializare pe piața americană. Dezinfectantul-monodoză este destinat pentru folosire individuală de o singură dată și conține 3 ml de substanță antiseptică pentru mâni (doza recomandată de OMS). Acest produs este solicitate de companii aeriene, restaurante, saloane de înfrumusețare, benzinării, etc. Deja îl vindem companiilor aeriene ”Belavia” și ”Turkish Airlines”.
Iar în 2021, a fost lansat un nou proiect al companiei Natural Product. Vorbește directorul general al companiei, Maria Pascova: ”Laboratorul cosmetic francez, în comun cu compania NATURALPRODUCT au luat decizia să lanseze fabricarea producției cosmetice franceze pe baza capacităților noastre de producție și livrare, la prețuri accesibile, în Europa de Est. În ilustrul laborator european al frumuseții al companiei COSMETIC INNOVATION au fost elaborate molecule unice în calitate de componente active pentru această producție, fără egal în lume. Tot acolo au fost elaborare formule revoluționare pentru creme de autor. Acum ne pregătim pentru exportul acestei producții în țările UE și ale Uniunii Vamale, dar lucrăm, în același timp și ca producția dată să ajungă și la consumatorul din Moldova”.
În a doua jumătate a acestui an, în Tvardița a fost lansat încă un proiect nou – prelucrarea semințelor de struguri. Acum, lista lungă a producției fabricate aici s-a completat cu încă un produs util pentru sănătate: ulei din semințe de struguri de calitate înaltă: pentru producerea acestuia a fost cumpărat cel mai modern și ecologic utilaj.
„Pe lângă toate, în zona economică liberă se desfășoară programul de susținere socială a angajaților și familiilor acestora. Investitorul plătește pentru activitatea cantinelor – toți angajații primesc prânzuri gratuite. Acesta susține dezvoltarea instituțiilor de învățământ pentru copii și finanțează contractele de studii ale viitorilor specialiști tineri.
Datorită acestui program, au loc examene medicale regulate ale angajaților și membrilor familiilor acestora. Iar în acest an, ținând cont de creșterea considerabilă a prețului gazului natural, administrația holdingului a decis să plătească angajaților între 400 și 1000 de lei sub formă de subvenții pentru achitarea facturilor la gaz. Unde în țara noastră veți mai găsi așa exemple?
Suntem printre primii în țară care am implementat programul de profilaxie a maladiei Covid-19, conform programului național și am organizat vaccinarea deplină. Aproape toți angajații au fost vaccinați deja cu a treia doză de vaccin. Astfel ne-am gândit la sănătatea angajaților noștri și a membrilor familiilor acestora.
Recunoscând că ZEL ”Tvardița” practic are statut de întreprindere în jurul căreia se dezvoltă regiunea, investitorul acesteia, omul de afaceri Nicolai Luțic, este bine cunoscut și în calitate de mecenat. Cu suportul său financiar au loc toate evenimentele și festivalurile din regiune. Investitorul susține casa internat pentru copii cu nevoi speciale din Tvardița, îi ajută pe orășenii care au nevoie de intervenții chirurgicale urgente. Binefacerea lui Nicolai Luțic este distinsă cu numeroase acțiuni de gratitudine și din partea bisericii ortodoxe. Acesta a fost decorat și cu medalia Gloria Muncii – pentru merite deosebite în dezvoltarea sistemelor moderne de prelucrare agricolă, aplicate în Moldova. În timpul ceremoniei de înmânare a înaltei distincții de stat, unul dintre conducătorii statului a spus că ”dacă am avea 100 de oameni ca Luțic, și Moldova ar fi diferită!”
Nicolai Luțic: ”Am demonstrat pe propriul exemplu că în Moldova investitorii pot realiza proiectele lor și să asigure locuri de muncă decente, să contribuie la dezvoltarea economiei și să îmbunătățească viața socială. Anii trecuți nu pot fi considerați simpli pentru economia Moldovei. Cu toate acestea, am reușit să creăm și continuăm să dezvoltăm întreprinderile în cadrul ZEL “Tvardița”.
Zonele Economice Libere au devenit o parte enormă a economiei Moldovei. În prezent, în toate ZEL din Moldova muncesc aproape 16% din toți cetățenii angajați. Iar cota ZEL în volumul total al exporturilor moldovenești este de 22,5%. Acest lucru demonstrează că investitorii sunt gata să ofere bani, să inițieze și să dezvolte producerea, să creeze locuri d muncă noi, plătind în același timp toate impozitele care se cuvin. Dar investitorii au nevoie de garanții: pe lângă siguranța investițiilor sale, ei au nevoie de reguli ale jocului stabilite din timp. Când statul este interesat ca sudul țării și nu doar această regiune să se dezvolte, el creează pentru aceasta condiții atractive, reciproc-avantajoase. Iar noi nu-l vom da de gol”.
Anual, întreprinderile din ZEL “Tvardița” transferă statului până la 50 mln lei. Imaginați-vă ce sume au ajuns la buget pentru toată perioada de activitate a zonei economice libere! Și asta doar de la companiile rezidente. Încă aproape atât oferă la buget și companiile care colaborează cu ZE și au comenzi din partea sa.
Nicolai Luțic spune că poartă negocieri pentru atragerea noilor investiții în regiunea de sud a Moldovei, unde activează și el și pentru extinderea activității companiilor rezidente. Deja au fost pregătite planurile de afaceri de prelucrare a producției agricole (producerea sucurilor, conservelor, congelarea și uscarea fructelor și legumelor) care în mare parte este crescută de antreprenori individuali și companii agricole locale.
Acest lucru va permite creșterea considerabilă a angajaților ZEL și, de cel puțin trei ori, de majorat numărul transferurilor la bugetele local și de stat.
Nicolai Luțic: ”Este foarte important ca dezvoltarea zonelor agroindustriale similare din țară să fie susținută de conducerea Moldovei. Este nevoie de suport și adoptarea legilor necesare, care să stimuleze prelucrarea producției cultivate pe aceste pământ. Atunci, pe lângă dezvoltarea social-economică a regiunilor, creșterea calității vieții cetățenilor, statul va obține noi locuri de muncă, mai multe impozite și câștiguri în valută de la companii care exportă producție de calitate, fabricată în țara noastră”.