[ X ]
Zboruri sistate în contextul pandemiei de COVID-19. Cum va afecta virusul aviația civilă
21 Martie

Directorul Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei, în cadrul unui interviu pentru CURENTUL, a vorbit despre consecințele asupra aviației a pandemiei de COVID-19, în contextul sistării traficului aerian de către autoritățipentru o perioadă nedeterminată.

Eugen Coștei spune că nici la nivel național, nici la nivel internațional situația nu este una bună.

„„Ar fi primul recul global al sectorului aviatic de la criza financiară din 2008/2009 și ar însemna pierderi la nivelul cifrelor de afaceri pentru companiile aeriene de 29,3 miliarde de dolari”, a anunțat IATA.

Și la nivel național situația nu este tocmai bună. Ultimele prognoze privind influența Coronavirusului asupra transportului aerian atestă un declin semnificativ, în condițiile în care o mare parte din flota operatorilor aerieni naționali/străini este consemnata la sol.

Costurile de întreținere a unei companii aeriene sunt direct dependente de vânzarea biletelor de avion, care include în structura sa o vastă bază de cost ce asigură companiei aeriene recuperarea cheltuielilor ce țin de transportarea propriu – zisă a pasagerului, achitarea taxelor aeroportuare și a celor de navigație aeriană, de achitarea serviciilor de handling, catering și nu în ultimul rând cheltuielile legate de leasing-ul aeronavei, dacă este cazul.

Evident, în cazul lipsei zborurilor este afectată din punct de vedere financiar atât compania aeriană, cât și prestatorii de servicii: aeroportul, agenții economici care prestează serviciile de navigație aeriană, companiile de handling si catering, companiile de alimentare cu combustibil, etc..”, a spus Eugen Coștei.

De asemenea, directorul AAC a spus că mai puțin afectat de actuala situație este doar transportul aerian de mărfuri.

Interviul integral îl puteți citi aici.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților