[ X ]
[ X ]
[ X ]
Experții au evaluat potențialul energiei „verzi” în Moldova
31 Octombrie

Criza energetică și instabilitatea aprovizionării cu energie din Rusia, cu care s-a confruntat toată Europa, impun căutarea de noi oportunități pentru dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova. Un domeniu perspectiv îl reprezintă sursele de energie regenerabilă, ponderea cărora în structura bilanțului energetic nostru este de aproximativ 12% și poate crește semnificativ printr-o abordare integrată. Despre asta informează Infotag cu referire la opinia mai multor experți.

Experții sunt de acord că Moldova are un potențial semnificativ pentru dezvoltarea energiei regenerabile, totuși, pentru a utiliza eficient acest potențial, este necesară și dezvoltarea infrastructurii asociate.

„Având în vedere specificul energiei din surse regenerabile, anume fluctuațiile constante ale volumului producției de energie electrică, pentru dezvoltarea unui sistem durabil, este necesar de asigurat capacitățile de stocare a energiei electrice”, a marcat Dmitri Torner, consultant mai multor companii europene din domeniul energiei, chimiei și tehnologiilor.

Ion Munteanu, expert în energie al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” este de acord cu el. „Încărcăturile sunt foarte variabile. În 24 de ore, consumul maxim înregistrat poate fi de 2 ori mai mare decât consumul minim”, spune Munteanu.

Rezolvarea acestei probleme este actuală nu doar în Moldova, ci și în țările Uniunii Europene. Fostul cancelar al Austriei Christian Kern, care conducea de multă vreme o companie de investiții în eficiența energetică și energia din surse regenerabile, a remarcat că țara lui tot s-a confruntat cu problema capacității de stocare și acum trebuie să dezvolte o strategie de stocare energiei din generare „verde”.

Potrivit experților, pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie, Moldova are nevoie de investiții semnificative – până la 20-25 de milioane de euro anual. Parțial, acestea pot fi acoperite prin aderarea Republicii Moldova la planul „REPowerEU” care a fost adoptat de Comisia Europeană. Acesta, printre altele, vizează creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic al UE și oferă finanțare în valoare de 300 de miliarde de euro.

Potrivit lui Dmitri Torner, Moldova s-ar putea califica pentru finanțarea unor proiecte în domeniul energetic prin granturi europene.

„Moldova ar trebui să ofere proiecte concrete, care pot atrage investitorii. Europa vorbește deja despre „profiturile excedentare” unor producătorilor de energie „verde” pe fondul creșterii prețurilor la gaze naturale. Producători care la un moment dat nu s-au speriat să investească în această direcție au simțit deja cât de corectă a fost decizia lor”, a marcat Torner.

Experții subliniază că Moldova și-a sincronizat sistemul energetic cu cel european (ENTSO-E) și astfel practic deja s-a integrat în spațiul energetic european.
De aceea, ar fi extrem de important ca republica noastră s-ar folosi această oportunitate pentru a face o tranziție tehnologică. Acesta este ceea, ce a avut în vedere Christian Kern când a vorbit despre importanța dezvoltării unei strategii bazate pe inovații și tehnologii pentru a rămâne competitiv la nivel internațional.

Ion Munteanu a remarcat și potențialul Moldovei în producerea biogazului. Potrivit acestuia, aproximativ 8,5 milioane de metri cubi din acest tip de combustibil au fost produși în anul 2021.

În general, experții sunt de acord că prețul crescut la gazele naturale și incertitudinea cu privire la stabilitatea aprovizionării acestuia vor stimula guvernul să elaboreze un plan de dezvoltare a energiei „verde” în republică.

Ei notează, că criza energetică cu care se confruntă atât Moldova, cât și Europa este, în același timp, o mare șansă pentru transformări calitative. Și, în ciuda durerii lor, ele oferă țării noastre posibilitatea de a se apropia de independența energetică.

Inapoi la arhiva noutaților