[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vrei să fii sommelier? Te poți înscrie la cursuri de specialitate. Cât costă acestea
25 Noiembrie

După ce meseria de sommelier a fost recunoscută legal și inclusă în nomenclatorul profesiilor în Republica Moldova numărul deținătorilor Diplomei de Sommelier European a crescut la câteva sute în ultimii ani, transmite CURENTUL.

Contactat de reporterul nostru, directorul Școlii de Sommelieri din Moldova, Nicolae Luca, a spus că, cursanții au șansa să învețe multe lucruri despre arta vinului, pot cunoaște limbajul corect al vinului, pot distinge soiurile de vinuri, pot simți aromele corect, au posibilitatea să afle mai multe despre tehnologia vinului pentru a putea face alegerea corectă.

Nicolae Luca a precizat că la cursurile de sommelier se studiază nu doar sommelierie, ci și alte discipline conexe.

„Avem șapte module. Dacă e să vorbim la general, avem modulul degustarea vinului, discuții despre vin, producerea vinului, vinificația în alb și rose, vinificații specifice, păstrarea și servirea vinului, asortarea vinurilor cu bucatele, regiunile vitivinicole, sommelierie, modulul gastronomie și servicii. Acestea sunt părțile componente ale programului de studiu al Școlii de Sommelieri. În cadrul sommelieriei se studiază ceea ce ține de profesia de sommelier, de funcțiile de sommelier și menirea acestuia. În cadrul vinificației și viticulturii – ceea ce ține de producerea vinului, începând cu strugurii și terminând cu vinul și bineînțeles gastronomia națională și cea internațională, metodele de servire a bucatelor și ce e mai important pentru un sommelier, asocierea bucatelor cu vinul”, a spus directorul școlii.

Cursurile de instruire sun organizate în cadrul Școlii de Sommelieri la Chișinău în parteneriat cu Asociația Sommelierilor Europeni (ASE). Prețul unui curs de sommelier este de 5 000 de lei per persoană și include o gamă largă de vinuri și folosirea spatiilor special amenajate în cadrul Universității Tehnice a Moldovei.

„Datorită susținerii profesiei de sommelier, în ultimii ani au fost înregistrate progrese remarcabile. Dacă acum câțiva ani cuvântul sommelier era cunoscut doar celor din domeniu, acum tot mai multe persoane au conștientizat importanța implementării acestor cunoștințe și manifestă interes sporit pentru această meserie. A fi sommelier presupune o învățare continuă și nu înseamnă doar să încurajezi consumul de vinuri, ci și să promovezi cultura vinului. Printre motivele pentru care tinerii noștri aleg cursurile de sommelier se numără creșterea continuă pentru aceste servicii, dezvoltarea sectorului turismului vitivinicol și nu în ultimul rând obținerea titlului de Sommelier European”, a spus Nicolae Luca.

Potrivit directorului Școlii se Sommelieri, profesia de sommelier unește discipoli de diferite vârste, printre cei mai mici fiind tineri care recent au atins vârsta de 18 ani.

La finalul sesiunii de instruire, participanții susțin un examen teoretic și unul practic. Examenul practic presupune analiza vizuală, olfactivă și gustativă a mai multor tipuri de vin și mânuirea ustensilelor specifice profesiei, în fața juraților pentru a primi diploma de Sommelier European.

„Până în prezent peste o sută de profesioniști din industria ospitalității și turismului au obținut acest certificat. Diploma de Sommelier European oferă perspective internaționale de dezvoltare pentru sommelierii din Moldova, iar la etapa actuală avem deja și câteva nume care ne duc faima în întreaga lume”, a spus Nicolae Luca.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților