[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vrea să devină deputat și e gata să muncească pe gratis! Va lupta pe circumscripția nr.33, alături de Constantin Țuțu
18 Octombrie

Directorul Centrului Social – Politic European, Gheorghe Costandachi, intenționează să candideze independent la alegerile parlamentare din februarie 2019 în circumscripția nr. 33, mun. Chișinău (Băcioi, Codru, Durlești, Sângera, Trușeni).

Solicitat de reporterul CURENTUL, Gheorghe Costandachi ne-a spus de ce a decis să candideze.

„Pe parcursul a circa 20 de ani de fac voluntariat, elaborez, cercetez, scriu și propun tuturor, diferite analize și soluții de îmbunătățire a situației social economice și politice în Moldova. Însă de parcă ar fi surzi, guvernanții tuturor timpurilor au ignorat totul. Există cel puțin 10 aspecte, care mă motivează să candidez la parlamentarele din luna februarie 2019. Sper mult ca alături de mine să candideze cât mai multe persoane ca mine și împreună să accedem în parlament și să punem bazele de schimbare efective în Moldova a lucrurilor. Pe ce s-ar baza schimbarea? Este bine să se cunoască că am la dispoziție un arsenal întreg de modele, programe și strategii de lungă durată, cu mecanisme foarte clare si posibil de implementat, care toate sunt testate deja și așteaptă a fi implementate”, ne-a spus Gheorghe Costandachi.

Munca de deputat în Parlament este gata să o îndeplinească și gratis numai ca să poată implementa ce și-a propus pentru ca poporul să poată simți schimbările reale.

„Principalul este că știu ce trebuie, cum trebuie de făcut și îmi doresc foarte mult să fac aceasta. Sunt gata s-o fac și gratuit, am în vedere toată această muncă de deputat în parlament, numai ca să pot să implementez toate acele elaborări practice, numai ca acest popor, această societate să simtă schimbări reale. În primul rând, nu există nici o mișcare social-politică sau partid politic, care guvernând acest stat, în toată perioada existenței sale, să fi depus eforturi și să fi fost dedicat creării unui trai decent cetățenilor săi. Toți au avut ca scop îmbogățirea personală și a propriilor membri, reîmpărțirii și redistribuirii a zonelor de influență și jefuirea averii publice și a propriilor cetățeni.

În al doilea rând, pe listele de partide în toată existența acestei țări au nimerit persoane dubioase, agramate, analfabete, hoți, furători, criminali, interlopi, care nici nu-și dădeau bine seama unde nimeresc, obținând mandat de parlamentar urmăreau scopuri doar meschine și nu aveau nimic de afacere cu nevoile cetățenilor. Majoritatea din ei intrând ca deputați, fără averi, în parlament, ieșeau cu bogății mari. Adică funcția de deputat era și continuă să fie percepută ca un motiv de îmbogățire.

În al treilea rând, unii, care nimereau la funcția de deputat, erau și sunt atât de analfabeți, încât nici nu înțeleg care este misiunea lor, ce au de făcut, și de ce au venit în parlament. Unii stau de 10-15 ani prin parlament și nici măcar o dată nu au deschis gura, nimeni nu-i cunoaște. Ei ridică doar mâna și votează. Alții în genere câte 6 luni nu se arată la muncă. De fapt poate e și mai bine să formeze imagine atât de rea societății.

În al patrulea rând, rar din deputații parlamentelor în perioada 1991 – 2018 întrunesc criteriile de verticalitate, integritate, profesionalism și trecut necompromis, incoruptibile, neinfluențabile. Parlamentul este forul principal al statului și acolo trebuie să acceadă persoane care sunt cei mai exemplari, deoarece imaginea unei țări o formează anume așa persoane. Nu este neapărat să fie persoane arhicunoscute. La noi aceste persoane, în majoritatea lor sunt compromise.

În al șaselea rând, îmi doresc ca cunoștințele mele, timpul meu, proiectele mele și strategiile care le-am elaborat dea lungul anilor, modelele de dezvoltare, să le investesc în implementarea lor, eu, direct. Până în prezent toate guvernările au fost lipsite de strategii doctrinare, de programe de dezvoltare economică, socială, politică, dar nu au avut nici capacitatea de judecată despre așa ceva, mai ales dacă este vorba despre implementări efective, bazate pe ținte concrete cu mecanisme și resurse concrete.

În al 7-lea rând, niciun parlament și niciun parlamentar nu și-a asumat responsabilitatea de eșecurile perioadei de tranziție. Nu putem să ne aflăm în așa perioade la nesfârșit. Este timpul de a începe eliminarea corupției din parlament, guvern, din toate instituțiile statului, din structurile societății civile, din sistemul de justiție, mediul economic și efectiv de liberalizat piața în așa măsură ca să dispară orice noțiune de protecționism politic, economic, iar structurile de ordine publică să-și îndeplinească rolul și funcțiile sale, dar nu să acționeze la comandă.

În al 8-lea rând, în toată perioada existenței Moldovei ca stat suveran, s-a făcut totul, fie intenționat, fie din prostie, ca sistemul de educație să se distrugă și să dezmembreze societatea, sistemul de ocrotire a sănătății să fie pus pe butuci, industria și sectorul agrar să fie distruse complet, astfel ca oamenii să fie aduși la disperare și siliți să plece masiv peste hotare.

În al 9-lea rând, toți cetățenii absolut de la mic și până la mare, indiferent unde se află, chiar și cei de peste hotare zilnic sunt jefuiți, li se fură banii și valuta care o trimit acasă, de nu se aleg cu nimic din banii câștigați. Cei care au rămas aici, majoritatea lor abia leagă cheltuielile sale de la o lună la alta.

În al 10-lea rând, ilegalitățile economice, contrabanda de mărfuri, activitățile ilicite economice, monopolurile și cartelele care dețin controlul asupra importurilor și exporturilor de mărfuri și resurse energetice, de 20 de ani se efectuează în mod obraznic, fiind protejate de politic și clanuri guvernamentale. Fluxurile financiare sunt folosite în scopuri politice, scoaterea de valută din țară a atins cote amenințătoare”, a declarat Costandachi.

Gheorghe Costandachi spune că vrea să încerce să candideze în circumscripția nr. 33, Chișinău, acolo unde, cel mai probabil, Constantin Țuțu, candidat al Partidului Democrat din Moldova (PDM) își va înainta candidatura.

„Ținta este definită, circumscripția nr.33, însă nu definitiv, mai cercetăm situația, oportunitățile și posibilitățile, astfel ca să nu admitem erori în alegerea circumscripției și să fim siguri că vom câștiga. Echipa urmează a fi completată. Munca se va face în cea mai mare parte sub formă de voluntariat, deoarece surse financiare nu prea sunt și mizăm pe persoane, care de fapt își doresc din tot sufletul schimbarea reală și efectivă, despre care vorbesc unii deja de zeci de ani, însă tot cu mintea moștenită de la URSS au rămas.

Miza o punem pe tineret și cei care sunt dinamici. Am obținut până acum susținerea a mai multor formațiuni politice, mișcări civice și asociații profesioniste, personalități. În mod ideal aș avea nevoie de cel puțin 300 persoane ca sa cuprind toată circumscripția, oameni care să muncească pentru idee și voluntar.

Sper că cetățenii să fie receptivi și să înțeleagă, că se poate și fără corupere politică și electorală se poate obține victorie și rezultat, apoi realizări și schimbări reale”, a mai spus el.

El mai spune că a adoptat o strategie axată pe pozitiv, pe realități, probe, argumente.

„Am de mult o strategie specifică, deosebită, care a fost adoptată la cerințele și condițiile moldovene. Nu pot să dau mai multe detalii acum, însă pe parcurs va fi aplicată, sper cu succes pentru prima dată. Una vă pot relata, strategia nu este axată pe denigrare, este axată pe pozitiv, pe realități, pe probe, argumente. De fapt partea practică conține 15 căi de a ajunge la inima alegătorului, care nu pot fi în nici un caz ignorate, indiferent de nivelul de educație, funcția ocupată sau postul de muncă, statut social etc., fie ocupat în câmpul muncii sau pensionar alegătorul.

Va fi o campanie nu spre a ataca concurenții fie din partidele actuale de la guvernare, fie ca candidați independenți de la aceleași partide sau de la opoziția extraparlamentară, ci o campanie orientată spre realizarea pas cu pas a scopului bine țintit. Sunt conștient că pe parcurs vor apărea destule atacuri la persoana mea, nu exclud chiar din partea opoziției extraparlamentare. De fapt, au și început aceste atacuri, care țin să cred sunt de natură de a îmi testa nervii și locurile slabe, dar nimic și nimeni nu mă poate dezbate din acest parcurs, deoarece nu este numai voia mea, ci și a credinței foarte puternice care-mi oferă toată nădejdea. Ce ține de unele persoane sau partide, este bine ca să ajungă la conștiința și rațiunea lor că eu lupt pentru guvernare fără oligarhi, de când ei, nici idee încă nu aveau în concepția lor despre această noțiune.

Am destulă experiență și pilde concrete cu care dea lungul anilor am acționat și mi-a reușit să elimin și corupție, și ilegalități, jafuri, delapidări, etc., lumea care mă cunoaște știe”.

Până a anunța oficial că va candida, Gheorghe Costandachi spune că trebuie să mai parcurgă câțiva pași.

„Mai este puțin timp pentru luarea deciziei asupra datei de lansare a candidaturii mele. Sunt câțiva pași care mai urmează sa-i traversez, dar vreau să fiu convins că s-au epuizat toate posibilitățile și toate instrumentele, tot absolut în dialogul cu unele persoane. Îmi va pare rău dacă vor apărea mai multe candidaturi de pe aceleași baricade pe una și aceiași circumscripție.

Sper ca orgoliul, principiile și rigiditatea unor persoane să nu ajungă limite critice, astfel vor avea de pierdut toți”.

În ceea ce privește șansele pentru a accede în Parlament, Gheorghe Costandachi menționează că cetățenii singuri cunosc situația politică și vor face alegerea corectă.

„Conjunctura politică în Moldova este atât de obosită, încât cei care le-au crescut barbă stând în parlament și furând, mințind poporul, jefuind în cel mai barbar mod cetățenii, ar trebui să înțeleagă că timpul lor a trecut și locul este la groapa de gunoi politic. Totodată nu pot să nu țin cont de specificul alegătorului moldovean, de profilul lui, de influențele cărora este supus permanent prin manipularea și intoxicarea creierilor de către sursele mass-media a unor oligarhi, care în cea mai mare parte le aparțin.

Trebuie să ținem cont de faptul că alegătorul de azi nu mai este cel de 10 sau 25 de ani în urmă. Timpurile s-au schimbat, oamenii deja au discernământ, știu a separa minciuna de adevăr. Însă sărăcia cu care este lovită populația în mod dozat și intenționat de guvernări, legile elaborate și adoptate sub ei, pot da efectul invers așteptărilor lor. În natură totul este construit pe balanță, dacă într-o parte e bine, în cealaltă este rău.

În acest sens sunt convins că lumea are destul discernământ ca să facă deosebire și să aleagă corect, între ceea ce este binecuvântat și ceea ce îi dezbină și le-a adus atâta suferințe până acum. Și aici vreau ca să lumea să cunoască și să știe că pentru mine demnitatea, cinstea, respectul și încrederea, în toată activitatea mea profesională, civică și de voluntariat au fost calitățile câștigate prin eforturi personale, fără a avea rude miniștri sau să fi fost ridicat de urechi. Iar trecutul meu îmi permite să mă poziționez liber fără nici o teamă, iar acele valori sau calități cum sunt verticalitatea, integritatea, curajul, independența de orice și de oricine, incoruptibilitatea, imposibilitatea de a mă șantaja cu ceva, sunt calitățile prin am trecut, le-am dobândit prin experiență și activitate proprie de-a lungul anilor.

De aceea mă folosesc de ocazie ca să mai fac un apel către forțele care se poziționează dur și necondiționat față de actuala guvernare să ia în considerare intențiile mele, să fie puțin mai flexibili și atenți de oamenii care real cuprind valorile morale, perspectivele și înțelepciunea, pentru a fructifica real aspirațiile și așteptările populației, să nu fie rigizi. Arta înțelegerii poate aduce mari victorii comune.

Ce ține de șanse, am spus mai sus despre cetățeni că au discernământ, iar strategia elaborată ține cont de toate aceste momente și chiar dacă resursele administrative și banii furați de popor acum sunt direcționați spre a frauda alegerile sau a le corupe, totuși există altceva, de care nu se ține cont în această luptă. Anume această latură, împreună cu echipa, o vom pune în aplicație pentru a îmi asigura victoria”, a mai punctat Gheorghe Costandachi.

Pentru alegători, Costandachi vine cu următoarele oferte:

„O să prezint doar câteva obiective principale, care sunt posibil de implementat, dacă vom accede în parlament mai multe persoane ca mine și vom consolida o majoritate care să uite perioada activității în parlament de ambițiile și frustrările personale, să ne punem în față și pe agenda de lucru nevoile și problemele cetățenilor. Iată câteva din obiectivele mele.

Creșterea economică, stimularea investițiilor în mediul de afaceri, reducerea sărăciei și majorarea nivelului de trai, implementarea unui sistem de protecție socială adecvat, este un vis al meu și sunt convins că este posibil de a atinge aceste deziderate. Cel mai amar este faptul ca avem toate aceste posibilități, însă nu sunt puse în aplicație, poate că nu le ajunge capacitatea mentală sau profesională de a face aceasta. Voi veni impunerea instituțiilor de stat să-și facă treaba conform misiunii și rolului lor, voi opta strict pe legalizarea și liberalizarea economiei, stimularea investițiilor, funcționării sistemului financiar-bancar, reformării sistemului de impozite și fiscal, implementarea unui sistem de protecție socială adecvat.

Ce ține de tragerea la răspundere a persoanelor care s-au îmbogățit ilicit sau au administrat instituțiile de stat cu prejudicii financiare, mai ales cei cu furtul miliardului, voi depune toate eforturile ca să fie trași la răspundere și să fie pedepsiți după cele mai aspre norme.

Societate educată și sănătoasă sunt pilonii decisivi în existența și dezvoltarea unei societăți. Ținta de bază a acestui obiectiv, este de a reforma din talpă aceste domenii primordiale pentru ca societatea să aibă cetățeni și personalități integre, active, sociale și creative, astfel să devină adevărați și devotați patrioți ai societății.

Eliminarea corupției și asigurarea justiției, corecte, competente, libere, imparțiale și independente, nu numai la nivel declarativ, dar și practic. Aceasta este cea mai grea maladie a societății noastre, care a supus totul în calea sa. Însă există experiențe și modele efective de eliminare a acesteia din toate structurile și instituțiile de stat și publice, din toate domeniile, inclusiv corupția socială, politică și din mediul de afaceri.

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ținta cea mai primordială pentru societate, calea stabilă de dezvoltare, democratizare și asigurare a unei vieți decente. Există toate condițiile ca Moldova să primească statutul de candidat la integrarea în Uniunea Europeană”, a mai spus Gheorghe Costandachi.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților