[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vovc: Adică pentru MAI s-au găsit 660 mln., iar pentru sistemul public de asigurări sociale 75 mln. nu. Spătari: Vrem să promovăm o soluție legală
4 Decembrie

Fostul deputat Liviu Vovc spune că nu-i sunt clare politice Guvernului referindu-se la acordarea sporului specific autorităților de administrare a sistemului de asigurări sociale, transmite CURENTUL.

Fostul deputat spune că pentru majorarea bugetului MAI cu peste 660 mln. lei s-au găsit bani, dar pentru cei din sistemul public de asigurări sociale 75 milioane lei nu au putut fi identificați.

„Este o problemă pe care unii se fac că nu o văd. Dar lucrătorii din acest domeniu depun un efort mare pentru a avea grijă de persoanele care au nevoie de ajutor. Cu salarii mizere, prin frig și ploaie, ei nu părăsesc sistemul doar din cauza responsabilității față de cei care suferă.

Chiar dacă și pănă acum aveau foarte mult de lucru, o data cu majorarea numărului de beneficiari ai ajutorului pe perioada rece a anului acești funcționari vor fi supuși la și mai multă extenuare. Chiar Ministrul Muncii și Protecției Sociale a declarat că fiecare asistent social va trebuie să perfecteze în jur de 70 cereri, ceea ce va necesita un efort imens din partea lor.

Ministerul însă nu s-a gândit și la salariile mizere pe care aceștia le au. Și chiar dacă măcar un deputat a realizat problema și a venit cu soluție am fost surprins să constat astăzi că Guvernul nu a susținut-o, argumentând că nu sunt mijloace financiare”, spune Liviu Vovc.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a specificat că ministerul promovează salarizarea instituțiilor din subordine, dar nu are putere de decizie unilaterală.

„Proiectele de creşteri salariale sunt avizate de Ministerul Finanțelor. În cazul asistenților sociali, aceștia sunt salariați ai direcțiilor la nivel de APL, iar noi vrem să promovăm o soluție legală pentru ca să stimulăm creșterea salariilor lor. Pentru asta trebuie să facem o muncă de pregătire, pe care am început-o deja”, spune Marcel Spătari.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților