[ X ]
[ X ]
[ X ]
Votul în diaspora! Doi deputați optează pentru modificarea Codului electoral și introducerea votului prin corespondență
25 Noiembrie

Provocările votului în diasporă, soluțiile optime pentru depășirea provocărilor a fost subiectul dezbaterilor organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), transmite CURENTUL.

În cadrul intervenției sale, deputatul Igor Munteanu a spus că se va lucra la modificarea Codului electoral pentru a oferi diasporei șansa să voteze mai lejer.

„Prezența masivă a diasporei la vot vorbește despre faptul că lucrurile urgent trebuie schimbate prin utilizarea altor practici cum ar fi votul online, prin corespondență etc. Suntem datori să răspundem la aceste investiții democratice printr-o reorganizare importantă a Codului electoral. Codul nu include niciun fel de prevederi ca votul prin internet, criteriile de administrare prin internet. Codul actual trebuie modificat, prin introducerea unor concepte noi, legate de cerințele de verificare a votului, anulare, vot secret, cerințe de securitate și audit. La solicitarea mai multor cetățeni din diaspora, am decis să lansăm o primă discuție pe subiectul dat, creând 3 grupuri de lucru și o inițiativă legislativă care va fi depusă la Biroul permanent. În cadrul ședinței plenare de mâine să examinăm subiectul și să avem un vot pentru crearea unei astfel de Comisii cu scopul de adoptare a amendamentelor la Codul electoral cu un calendar de acțiuni. Nu va fi simplu. Se pot găsi scuze că votul va fi fraudat, să fie compromis prin controlul asupra instituțiilor tradiționale. Credem că toate posibilitățile de refacere a Codului electoral trebuie să trezească încredere și să poată fi testat tehnic”, a spus Igor Munteanu.

Deputata PAS, Galina Sajin, aleasă pe circumscripția diasporei, a spus că formațiunea își dorește modificarea Codului electoral pentru a facilita votul celor stabiliți peste hotare.

„Noi cochetăm demult cu oportunitatea votului prin corespondență. De când mi-am început mandatul, cercetez experiența României în acest sens și continui să cred că următoarea etapă va fi implementarea votului prin corespondență, ca să ajungem ulterior la votul prin internet. Credem că vor fi întreprinși pași concreți în acest sens. Experiența ultimilor ani în alegeri arată o prezență masivă la vot a Diasporei și s-a demonstrat că lumea de peste hotare nu este indiferentă. Suntem deschiși spre a modifica Codul electoral, cât și a construi alte modificări în acest sens”, a spus Galina Sajin.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților