Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările. Parlamentul a aprobat în lectura a doua, în ședința plenară de astăzi, modificări la Legea privind controlul tutunului, Codul contravențional și Codul fiscal, informează CURENTUL.
În legislație vor fi incluse noțiunile de ”aerosol de produs din tutun sau de produs conex”, ”rezervă din tutun” și modificări la noțiunea ”fumat”. Totodată, pe fiecare ambalaj al produselor din tutun care nu arde va fi plasat avertismentul de sănătate „Acest produs din tutun dăunează sănătății și creează dependență”. Acesta va fi imprimat pe cele mai mari două suprafețe ale pachetului sau ambalajului și trebuie să acopere cel puțin 30% din suprafețele relevante.
Legislația interzice orice formă, directă sau indirectă, de publicitate în favoarea produselor de tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare. De asemenea, se interzice orice activitate care induce în eroare sau creează o impresie eronată despre caracteristicile produselor din tutun pentru fumat și despre impactul acestora asupra sănătății. Prevederile legislative mai interzic și promovarea produselor din tutun și a produselor conexe prin sponsorizare sau susținere în alt mod a unor inițiative publice sau comerciale, precum și oferirea gratuită a produselor din tutun. Controlul respectării acestor prevederi va fi efectuat de către Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Serviciul Fiscal de Stat.
Comercializarea produselor din tutun în locuri interzise – unități cu suprafața comercială mai mică de 20 m.p., situate la o distanță mai mică de 200 de metri de la instituțiile de învățământ și medico-sanitare va fi sancționată cu amenzi de până la 15 000 de lei aplicate persoanelor cu funcție de răspundere și cu amenzi de până la 20 000 de lei în cazul persoanelor juridice, cu sau fără privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.
Parlamentul a mai aprobat modificări și completări care să asigure norme echitabile pentru produsele din tutun și produsele din tutun care nu arde cu referire la retragerea licenței.
De asemenea, deputații au votat o serie de modificări la Codul fiscal, prin care se aplică același mod de calculare a accizelor și cotă a accizelor pentru țigaretele pentru dispozitive de încălzire a tutunului ca și la țigaretele cu filtru.
Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, oferind timp industriei de produse de tutun care nu arde să se conformeze reglementărilor. Produsele din tutun care nu arde plasate pe piață până la intrarea în vigoare a legii vor fi comercializate până la epuizarea stocului.
Rezoluția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 6 octombrie 2018 recunoaște că produsele de tutun de tip „heat-not-burn” sunt produse din tutun care cad sub incidența Convenției Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, ratificată de Parlamentul Republicii Moldova.
Andriana Cheptine