[ X ]
Vot final în Parlament: Elevii din clasele I-IX vor primi un ajutor unic de 1 000 de lei înainte de școală
4 Iulie

Parlamentul a votat în lectura a doua rectificareaBugetului de stat pentru anul 2025. Modificările legislative sunt efectuate pentru a finanța unele măsuri de susținere a populației.

În jur de 295 000 de elevi din clasele I-IX vor primi un ajutor unic de 1 000 de lei. Astfel, către bugetul asigurărilor sociale de stat vor fi alocate transferuri de 300 de milioane de lei.

Pentru consolidarea capacităților de reorganizare și susținere socială a angajaților Î.S. „Calea Ferată din Moldova” urmează a fi alocate 50 de milioane de lei. De asemenea, pentru Fondul de intervenție al Guvernului vor fi repartizați suplimentar 50 de milioane de lei, pentru a asigura intervenția Guvernului în înlăturarea consecințelor unor eventuale situații excepționale.

Mai sunt planificate redistribuiri de alocații în contextul necesităților pe diferite domenii, inclusiv circa 100 de milioane de lei pentru renovarea și dotarea blocurilor alimentare ale instituțiilor de învățământ, redistribuiri de alocații în cadrul unor proiecte finanțate din surse externe, precum și majorarea alocațiilor prevăzute în bugetul de stat pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar.

Pentru lectura a doua, deputații au înaintat 26 de amendamente, care prevăd cheltuieli suplimentare de 275,1 milioane de lei, cintre care 4 milioane sunt transferuri către bugetele locale. Astfel, vor fi majorate cu 10 % salariile a peste 10 000 de angajați din sistemul social. Este vorba despre asistenți parentali profesioniști, asistenți personali, lucrători sociali etc.

De asemenea, pentru lectura a doua a fost acceptat amendamentul deputatei Marcela Nistor, care prevede alocarea a patru milioane de lei pentru renovarea unui bloc de studii al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Resurse financiare suplimentare au fost alocate și pentru restaurarea Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți și pentru finalizarea construcției Teatrului „B.P. Hașdeu” din Cahul. De asemenea, la inițiativa președintei Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, au fost majorate alocațiile bugetare cu 35 milioane de lei pentru a compensa cheltuielile de distribuție pentru presa scrisă și pentru implementarea Fondului de subvenționare în domeniul mass-media.

La capitolul venituri, vor fi majorate cu 300 de milioane de lei încasările din TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul țării. Acest lucru reiese din nivelul de executare a încasărilor în cinci luni ale acestui an. La fel, vor fi majorate cu 38,8 milioane de lei veniturile colectate ale instituțiilor sau autorităților bugetare. Debursările de granturi pentru proiecte finanțate din surse externe vor crește cu 38,8 milioane de lei.

Modificările la Bugetul de stat pentru anul 2025 prevăd majorarea veniturilor și cheltuielilor cu 647,7 milioane de lei, valoarea deficitului bugetar rămânând neschimbată. Proiectul de lege are drept scop ajustarea indicatorilor bugetari la venituri şi cheltuieli reieşind din nivelul de executare a încasărilor în primele 5 luni ale anului curent şi din resursele financiare ce urmează a fi acumulate la bugetul de stat.

Astfel, urmare a modificărilor propuse, veniturile bugetului de stat pentru anul 2025 sunt de 75,93 de miliarde de lei, iar cheltuielile – de 93,83 de miliarde de lei, deficitul fiind 17,9 miliarde de lei.

De asemenea, la ședința de astăzi, deputații au votat în lectura a doua modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 202. Necesitatea rectificării este condiționată de indexarea pensiilor de la 1 aprilie 2025, precum și de asigurarea plății unor prestații sociale noi.

Inapoi la arhiva noutaților