Membrii Consiliului Republican al Uniunii Voluntarilor de Război din R. Moldova cer autorităților să adopte statutul oficial al voluntarilor din războiul de pe Nistru, transmite CURENTUL.
Potrivit membrilor organizației, voluntarii de război sunt adesea neglijați și uitați de politicieni și în acest sens ei au venit cu o solicitare.
„La 1 noiembrie 1990 s-au declanșat primele ciocniri. Ele au urmat și în zilele următoare. Violențele s-au extins și în anii următori, dar la început anume voluntarii au apărat populația de război.
După ce instituțiile statului au cedat separatiștilor puterea, în lipsa Armatei Naționale, șeful statului a adresat un apel către persoanele cu bună credință de a se ridica benevol la apărarea patriei. Autoritățile de la Chișinău au constatat începutul războiului. Pentru a nu supăra agresorul, oficialitățile insistau pe calificativul de conflict armat, nu război.
Anual, la comemorarea acestui război, din bugetul de stat se alocă pentru MAI sute de mii de lei. Urmărind cum sunt organizate manifestațiile de comemorare, se ajunge la concluzia că doar polițiștii au luptat, dar voluntarii sunt uitați.
Autoritățile Chișinăului nu duc contul de câți au fost. Voluntarii s-au ridicat la apărarea țării nu din ordinul cuiva, dar din îndemnul inimii.
Nenumărați voluntari au pierit în lupta de la 19 iunie 1992. Considerăm că această zi trebuie declarată Ziua Voluntarilor de Război.
Autoritățile trebuie să respecte promisiunile și să adopte statutul oficial al voluntarilor de război.
Ne adresăm către toate autoritățile centrale din R. Moldova să decidă până la 11 iunie 2017 statutul nostru și să declare ziua de 19 iunie Ziua Voluntarilor de Război”, se cere în adresare.
Totodată, membrii au precizat că ei nu vor adera la nici un partid și nu vor face politică, iar dacă autoritățile îi vor neglija vor protesta masiv.
Cristina Parfeni