[ X ]
Vladislav Caminschi, Director executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova: Platforma www.instruiri.cnpm.md – o necesitate!
31 Ianuarie

Confederația Națională a Patronatelor din Moldova (CNPM) a lansat recent, grație suportului Organizației Internaționale a Muncii (ILO), o platformă de instruiri www.instruiri.cnpm.md, care este dedicată angajatorilor şi specialiştilor din sfera resurselor umane, precum și tuturor celor interesați de domeniul legislației muncii. Despre platformă, de ce sunt necesare instruirile și ce beneficii oferă acestea, a vorbit în interviul ce urmează Vladislav Caminschi, director executiv al CNPM.

1. Dle. Caminschi, cum a apărut ideea creării platformei www.instruiri.cnpm.md ?

V.C.: Această platformă este un proces firesc la care s-a ajuns după mai mulți ani de muncă și derivă din funcțiile organizației pe care o reprezint. Ultimii doi ani ne-au determinat pe toți să ne revedem practicile de muncă, să ne ajustăm programul, cu atît mai mult că cele mai multe instruiri au trecut în mediul online. Iată de ce am considerat oportun de a avea o platformă unde cei interesați să găsească toată informații relevante ce țin de instruirile ce urmează, dar și multe altele, necesare pentru cei din domeniul resurselor umane și nu doar. Platforma vine să răspundă necesităților celor din domeniul muncii, în special a angajatorilor, care vor să cunoască mai multe aspecte juridice din domeniul muncii, dar nu dispun de servicii juridice specializate. De asemenea, www.instruiri.cnpm.md este o platformă utilă și pentru tinerii care abia își încep cariera, dar și studenți ce urmează educația academică.

2. Ce informație conține această platformă?

V.C.: O premieră este faptul că doar pe www.instruiri.cnpm.md vizitatorii care se vor înregistra vor avea posibilitatea să urmeze Module gratuite, care oferă răspunsuri la cele mai actuale subiecte, inclusiv:

· Perfectarea și realizarea relațiilor individuale de munca;
· Răspunderea în relațiile de muncă;
· Controlul respectării legislației muncii și soluționarea litigiilor de muncă;
· Securitatea și sănătatea în muncă;
· Dialogul social în relațiile de muncă.
Modulele au fost elaborate de experți notorii, inclusiv cu preluarea experienței Organizației Internaționale a Muncii. Pe lângă forma lor interactivă, un avantaj al instruirilor online este că pot fi făcute pauze când se dorește, iar ulterior reveni la modul. Chiar și în aceste condiții, sistemul va urmări progresul. Cei care își doresc cunoștințe mai multe și mai aprofundate pot subscrie la webinare, iar urmare a audierii cursului vor primi certificate ce vor confirma acest fapt.

3. Cei interesați vor putea să-și aprofundeze cunoștințele? Or, cunoaștem că legislația se modifică foarte des…

V.C.: Da, desigur. După cum am ținut să menționez mai sus, platforma conține informații despre Webinarele în domeniul legislației muncii ce urmează să fie desfășurate de experții noștri. Webinarele, care se desfășoară în regim live cu implicarea unui sau mai multor experți, sunt suficiente ca durată să acopere multe din aspectele și interesul participanților. Aceste instruiri sunt contra plată.

4. Ce fel de Webinare vor fi organizat? La ce subiecte?

V.C.: Platforma propune pentru instruire multiple subiecte de interes pe domeniul legislației muncii care pot fi accesate prin înregistrarea la webinare. În cadrul acestor întâlniri cu experții CNPM, veți avea acces la modele de documente pe care le puteţi utiliza pentru buna gestionare a resurselor umane. După parcurgerea celor 5 module gratuite, veți primi un certificat emis de către CNPM, care confirmă instruirea online și cunoștințele obținute.

5. De ce este necesar de urmat instruirile în domeniul legislației muncii?

V.C.: Știm cu toții că oamenii sunt cea mai importantă resursă a unei întreprinderi, dar fără investiția în capitalul uman de calitate, fără planuri de dezvoltare a acestui capital, orice instituție/organizație, indiferent de resursele materiale pe care le deține, nu poate înregistra performanţe. De aceea, instruirea este absolut necesară pentru ca activitatea desfășurată să fie una sigură. Mai mult, unele domenii prevăd instruiri periodice obligatorii (Securitatea și Sănătatea în Muncă spre exemplu).

6. Ce mesaj aveți pentru angajatorii, specialiştii din sfera resurselor umane?

V.C.: Îi îndemn să acceseze platforma www.instruiri.cnpm.md, să se înregistreze aici și să beneficieze de toată informația care este disponibilă. Cele 5 module gratuite îi vor ajuta să-și completeze sau verifice cunoștințele, iar webinarele să devină adevărați cunoscători ai subtilităților domeniului legislației muncii. Doar cunoscînd acest domeniu, activitatea pe care o desfășoară va fi în siguranță. Cunoașterea este cheia succesului!

Sursa: Ziarul Opinia Liberă

Inapoi la arhiva noutaților