[ X ]
Vladimir Voronin: Nu recunosc alegerile parlamentare
27 Februarie

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, nu recunoaște alegerile parlamentare din 24 februarie. Despre aceasta el a declarat în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, informază CURENTUL.

Potrivit sursei citate, Vladimir Voronin susține că scrutinul a fost desfășurat cu multiple încălcări, ce au început încă din momentul modificării legislației, prin schimbarea sistemului electoral.

„PCRM nu recunoaște legalitatea acestui scrutin. Falsificarea și toate aceste încălcări care au fost comise sunt în șir. Ele nu au început pe 24 februarie, pe 24 februarie ele s-au terminat. Ele au început în vara anului trecut, dacă nu mai devreme, cu diferite modificări ale legislației – sistemul mixt, care a fost votat de democrați și de socialiști… Au adus un dezastru și au hămesit toată lumea până în ultima zi. Eram în ziua de 24 februarie și oamenii tot umblau și ne întrebau ce înseamnă sistemul mixt și ce trebuie să facem noi”, a declarat Voronin.

Totodată, Voronin a adus acuzații și în adresa membrilor Curții Constituționale, referindu-se la referendumul desfășurat concomitent cu alegerile parlamentare. „Dacă ar fi o Curte Constituțională normală, cinstită și nu coruptă, cum este fiecare dintre ei, acești cinci bravi membri, ei trebuiau să anuleze această decizie de a petrece un referendum, bazându-se pe hotărârea lor din 2014, când ei au declarat, au spus în scris, că în ziua scrutinelor electorale nu se mai petrec alte măsuri, nici referendumuri, nici alte alegeri, nimic. Alegeri parlamentare și-i sfânt”, a precizat liderul PCRM.

Liderul comuniștilor și-a exprimat nemulțumirea și față de felul în care au fost completate listele electorale: „Falsificări în listă, Biroul Național de Statistică dă o cifră de alegători, sistemul Registru, care este sistem de stat, cu patentă, atestat, dă altă cifră. Diferența dintre aceste cifre nu e de trei oameni, dar de 343 de mii de cetățeni. Unde s-au găsit aceste 343 de mii, în care liste, unde au rămas ei, pentru cine au votat ei și care este soarta lor mai departe? N-a explicat nimeni nimic până astăzi”.

De menționat că, potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), PCRM nu a trecut pragul electoral în cadrul circumscripției naționale. Și în cadrul circumscripțiilor uninominale, exponenții acestui partid nu au obținut vreun mandat. Astfel, PCRM, care a fost reprezentat în Parlament fără întrerupere din anul 1998, va lipsi din următorul Legislativ. Pe circumscripția națională, pentru PCRM au votat 3,75% din numărul total de alegători, pragul minim de reprezentare constituind 6%.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților