[ X ]
Vlad Filat: După aproape o lună de la instituirea stării de urgență, Președinta a convocat Consiliul Suprem de Securitatenflația. Vulnerabilitățile legate de securitate nu așteaptă pentru a fi discutate
15 Ianuarie

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), atrage atenția la faptul că „starea de urgență nu este un titlu de știre, ci acțiuni imediate. După aproape o lună de la instituirea stării de urgență, Președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS). O întârziere strategică, meticulos calculată, transformată într-un exercițiu eșuat de imagine”, informează CURENTUL.

Politicianul a constatat că, pe frontul energetic, Republica Moldova se află într-o situație critică. Prețurile resurselor energetice au crescut exponențial, iar populația resimte povara acestor scumpiri. Marea majoritate a moldovenilor se zbat să achite facturi pe care nici veniturile „majorate” nu le pot acoperi.

„Sunt vital necesare soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova.

Pe termen scurt:
– Plafonarea temporară a prețurilor la energie și gaze naturale pentru a limita impactul asupra consumatorilor casnici și agenților economici.
– Oferirea de compensații financiare directe suficiente și accesibile pentru cei mai vulnerabili consumatori.
– Liberalizarea completă a pieței gazelor naturale și energiei electrice.
– Diversificarea furnizorilor prin importuri directe din Ucraina și alte state conectate la ENTSO-E.
– Lansarea unui program național viabil de eficiență energetică, reducând consumul prin modernizarea rețelelor electrice și a instalațiilor.
– Introducerea plafonărilor temporare la produse de primă necesitate, cum ar fi alimentele de bază și combustibili.
– Sprijinirea producătorilor locali pentru a reduce presiunea de pe lanțurile de aprovizionare internaționale.

Pe termen mediu:
– Crearea Centrului unic de schimbare a furnizorului.
– Diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale, prin negocieri active cu alți parteneri internaționali.
– Dezvoltarea infrastructurii pentru utilizarea gazelor naturale lichefiate (LNG).
– Extinderea investițiilor în energie regenerabilă: parcuri eoliene, fotovoltaice și microhidrocentrale.
– Crearea unor rezerve strategice de combustibili pentru perioadele de criză.
– Accelerarea proiectului de interconectare Isaccea-Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava pentru acces direct la rețeaua europeană.

Pe termen lung:
– Investiții în infrastructură pentru interconectarea cu rețeaua europeană de gaze prin proiecte precum BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).
– Modernizarea continuă a infrastructurii energetice.
– Crearea unui Fond Național pentru Tranziția Energetică, finanțat prin granturi internaționale, împrumuturi favorabile și colaborări public-private”, a enumerat liderul PLDM.

Fostul prim-ministru a mai spus că, criza energetică, inflația și vulnerabilitățile legate de securitate nu așteaptă ani de zile pentru a fi discutate. Timpul acțiunii este acum, iar responsabilitatea trebuie asumată plenar și fără echivoc.

Inapoi la arhiva noutaților