[ X ]
Vlad Filat, despre criza energetică: Propun un plan de măsuri care va proteja cetățenii
2 Decembrie

Ex-prim-ministrul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), și-a expus viziunea cu privire la gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, informează CURENTUL. 

Potrivit spuselor sale, criza energetică care afectează Republica Moldova impune acțiuni urgente și bine gândite.

„După o analiză atentă, propun un plan de măsuri care să stabilizeze situația și să protejeze cetățenii și economia:

1.Celula anticriză

Este vital să fie instituită imediat celula anticriză la nivel de Guvern care să elaboreze planul de acțiuni pentru stabilizarea și redresarea situației din sistemul energetic și să coordoneze zilnic situația începând chiar de astăzi, 2 decembrie 2024.

2.Liberalizarea reală a pieței de gaze

Este momentul să fie implementate reforme care să deschidă piața de gaze, oferind consumatorilor alternative reale și prețuri competitive.

3.Cadrul normativ privind stocurile strategice de gaze naturale

Este imperativ de modificat legislația care să prevadă clar perioada de achiziție a stocurilor strategice, între 1 mai și 1 octombrie, pentru fiecare an.

4.Obligații pentru companiile de furnizare

Companiile furnizoare de gaze trebuie să achiziționeze, până cel târziu la 1 noiembrie a fiecărui an, volume suficiente pentru a acoperi cererea consumatorilor vulnerabili. Acest lucru va reduce riscul lipsei de resurse în timpul iernii. Având în vedere că o asemenea măsură nu a fost implementată la timp, în vară, ea trebuie pusă în aplicare imediat.

5.Contracte pe termen lung

ANRE urmează să permită furnizorului cu obligații de serviciu public să încheie contracte pe termen lung, cu notificare către ANRE și BRM. Condiția este ca formula de preț să fie mai mică decât cotațiile TTF, plus costurile de transport.

6.Achiziții directe de gaze pentru iarna 2024-2025

Propun ca Energocom și Moldovagaz să achiziționeze, cel puțin 150 mln m³ de gaze naturale, prin contracte directe, cu respectarea strictă a legislației și transparenței totale, pentru a nu lăsa loc de interpretări și speculații.

7.Reducerea costurilor de transport pe culoarul transbalcanic

Este necesar să fie evaluată, în regim de urgență, posibilitatea tehnică de utilizare a acestui culoar și de negociat costuri cât mai mici de transport pe teritoriul României, pentru a crește eficiența economică.

8.Planificarea necesarului de energie electrică 

Este nevoie de calcule precise privind cererea de consum și puterea necesară pentru Republica Moldova cu scopul de a evita orice risc de lipsă de energie electrică.

9.Rezervă pentru CET-uri

Pentru lunile ianuarie și februarie, trebuie de pregătit scenariul de utilizare a resurselor primare alternative în cadrul CET-urilor. Acest lucru va permite economisirea gazelor naturale, folosite pentru producerea energiei electrice, termice și pentru apă caldă.

10.Reducerea consumului în instituțiile publice

Este necesară reducerea consumului de energie cu cel puțin 20% în toate instituțiile publice, cu excepția celor de învățământ, sănătate și de profil social. Este o măsură simplă, dar cu impact semnificativ.

11. Programul de ajutor pentru cei mai vulnerabili consumatori

Avem nevoie de un program de sprijin nominal, bine structurat și accesibil, care să vină în ajutorul celor mai vulnerabili cetățeni. Acest program trebuie să fie total depolitizat, elaborat profesionist, având acoperire financiară, inclusiv din partea partenerilor noștri de dezvoltare și implementat imediat.

12. Dialogul continuu cu cetățenii, autoritățile și mediul de afaceri

Comunicarea și colaborarea cu mediul de afaceri în vederea elaborării unor soluții reale și pragmatice, care să protejeze economia și locurile de muncă.
Dialog continuu cu cetățenii și autoritățile, inclusiv cele autoproclamate din regiunea transnistreană, pentru a preveni colapsul în aprovizionarea cu energie” – a enumerat politicianul.

Vlad Filat a spus că, acțiunile date se impun pentru a răspunde rapid provocărilor unei ierni dificile.

„Nu este timp de pierdut. Fiecare zi contează, iar deciziile luate acum vor defini cum trecem peste această criză și cu ce pierderi”, a conchis fostul Premier.

Inapoi la arhiva noutaților