Fostul Premier Vlad Filat a anunțat că, la 18 martie 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului Republicii Moldova prima cerere depusă de el la Înalta Curte de la Strasbourg, informează CURENTUL.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Vlad Filat a scris că, în această cerere adresată CtEDO a fost invocată încălcarea dreptului la libertate și siguranță, în particular datorită menținerii în arest pe întreaga durată a procedurilor în fața instanțelor naționale.
„S-a indicat și asupra încălcării prezumției de nevinovăție de către înalți oficiali. Or, acești din urmă, prin declarațiile sale, au influențat negativ derularea întregului proces penal. În particular, CtEDO a solicitat ca Guvernul Republicii Moldova să dea explicații, în special la faptul în ce măsură declarațiile făcute de către reprezentanții statului în cadrul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015 (atunci când am fost lipsit de imunitate parlamentară și, ulterior, reținut de procurorii anticorupție) au respectat prezumția de nevinovăție, garantată de art. 6 par. 2 din CEDO. Respectarea principiului prezumției nevinovăției constituie o garanție, care vizează procesul echitabil. CtEDO a constatat, în multiple cauze, violarea acestui principiu, mai cu seamă ca urmare a expunerilor publice în privința vinovăției unei persoane nu doar de către judecători, ci și de către oficiali de stat (președinți de stat, președinți de parlament, miniștri ai justiției, procurori sau reprezentanți ai organelor de urmărire penală). Respectarea principiului prezumției nevinovăției interzice oficialilor să facă declarații despre procedurile penale aflate în derulare, mai cu seamă când prin acestea se încurajează publicul să creadă în vinovăția unei persoane cercetate penal și să predetermine analiza faptelor de către autoritatea judecătorească competentă”, a explicat fostul Premier.
Potrivit lui, în cauza penală în care a fost vizat s-a procedat contrar acestor interdicții legale.
„Declarațiile înalților oficiali de stat privind vinovăția, făcute în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, au avut ca și efect crearea în societate a unei false percepții despre vinovăție și vicierea fundamentală a întregului proces penal începând de la aplicarea arestului pe toată durata procedurilor, examinarea cauzei cu ușile închise, respingerea cererilor de examinare a martorilor, respingerea cererilor de dispunere a expertizelor, etc. Totodată, CtEDO a invitat Guvernul Republicii Moldova să se expună asupra legalității detenției în arest pe durata examinării apelului și dacă legislația națională prevedea o cale efectivă de contestare a deținerii în arest în acea perioadă.
Amintesc că toate abuzurile comise la judecarea în fond a cauzei au fost expuse într-o cerere separată, care este în examinare prioritară la CtEDO. Echipa de avocați care mă reprezintă va analiza sub toate aspectele comunicatul parvenit de la Înalta Curte, pentru a decide asupra acțiunilor care urmează a fi întreprinse ulterior”, a conchis Filat.
Andriana Cheptine