[ X ]
Vlad Filat: Astăzi, se împlinesc șase ani de la liberalizarea regimului de vize, șase ani de când cetățenii noștri pot călători liber în Uniunea Europeană
28 Aprilie

Fostul Premier, Vlad Filat afirmă că, eliminarea vizelor, a fost primul pas spre ieșirea din periferie, informează CURENTUL.

„Născută din ruinele unui imperiu, cu o istorie împărțită și o identitate nedefinită, Republica Moldova a ieșit din periferia URSS pentru a intra în periferia lumii euro-atlantice. Indecizia de definire a unei opțiuni clare de politică externă, alimentată de o anumită autosuficiență generată de lipsa de înțelegere a mediului internațional, ne-au dus într-o izolare cu efecte pe termen lung. Astăzi, se împlinesc șase ani de la liberalizarea regimului de vize, șase ani de când cetățenii noștri pot călători liber în Uniunea Europeană, șase ani de libertate și mai ales șase ani de când nu mai suntem cetățeni de mâna a doua”, a scris Filat, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, imposibilitatea de a călători în spațiul comunitar dăduse naștere unor adevărate drame.

„Mii și mii de concetățeni de-ai noștri își vindeau sau își puneau casele în gaj, împrumutau bani cu dobânzi astronomice pentru a putea ajunge în țările UE, în căutarea unui loc de muncă, a unei vieți mai bune ca familiile lor să ducă o viață decentă. Oameni ascunși în tiruri sau mergând zeci de kilometrii prin păduri, copii care nu-și văzuseră părinții de ani de zile, pentru că, dacă ar fi revenit în Republica Moldova, nu s-ar mai fi putut întoarce la muncă în țările europene, femei cu copii în brațe așteptând în miez de noapte la cozile din fața diferitelor ambasade. Un tablou dezolant și fără speranță, o imagine a unei țări eșuate între două lumi Încă din perioada de opoziție, atât eu, cât și colegii mei, înțelegeam că anularea regimului de vize era nu doar o necesitate politică, dar una umanitară și din acest motiv eliminarea vizelor a fost principala prioritate a guvernului pe care l-am condus. La preluarea guvernării, Republica Moldova era izolată internațional, iar acordul de comerț asimetric pe care îl aveam cu UE era deja depășit de realitățile zilei, dar și de noile necesități ale societății și economiei moldovenești. Atunci când am solicitat partenerilor din Uniunea Europeană eliminarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova am fost privit cu scepticism și zâmbete îngăduitoare. Cu toate acestea, la 14 iunie 2010 la Luxemburg în cadrul Consiliului de Cooperare UE-R.Moldova, dar și la reuniunea Grupului informal de sprijin pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, condus de prietenul meu Teodor Baconschi, ministrul de externe al României, în prezența celei mai mari părți a miniștrilor de externe ai țărilor UE, am prezentat aspirațiile și determinarea Republicii Moldova de integrare, iar în perspectivă – de aderare la Uniunea Europeană. A doua zi, la 15 iunie 2010, în același ducat de Luxemburg, în prezența înalților demnitari europeni am lansat dialogul pentru liberalizarea regimului de vize. Începea un drum de patru ani la capătul căruia cetățenii noștri aveau să circule fără vize”, a punctat el.

Totodată, Vlad Filat a mai spus că, a fost un efort colectiv atât intern, cât și extern. „În plan intern, reziliența sistemică la reforme, sabotajul politic al unor forțe, unele dirijate din exterior, au îngreunat și întârziat, dar nu au anulat, reformele necesare. De cele mai multe ori, cetățenii înțelegeau mult mai bine necesitate reformelor de cât unii politicieni. În plan extern, a existat o adevărată diplomație a vizelor reușind să pledez în față tuturor liderilor politici ai Europei interesele Republicii Moldova, dar și să le prezint necesitatea ca UE să aibă la granițele sale un stat democratic și prietenos. Un rol important în procesul de liberalizare al vizelor, dar și în semnarea Acordului de Asociere, l-a jucat România, care împreună cu Franța au creat Grupul informal de sprijin pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova. Acest Grup a fost cadrul perfect în care am putut explica, dar și cere sprijin pentru aspirațiile Republicii Moldova. În acești șase ani care s-au scurs de la abolirea vizelor peste 2.3 mln de cetățeni moldoveni au trecut frontiera spre UE, înregistrându-se peste 8.5 mln de traversări. Cu siguranță oricând este loc de mai bine, dar mă bucur că cel puțin acest deziderat am reușit să-l îndeplinim! Mulțumesc tuturor celor care au fost parte al acestui efort și care au crezut în destinul european al Republicii Moldova”, a conchis Filat.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților