[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vlad Filat: 7 aprilie 2009 trebuie să fie acel stimulent care să ne dea puterea necesară de a merge înainte. Spre libertate!
8 Aprilie

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, a venit cu următorul mesaj la 15 ani distanță de la evenimentele din 7 aprilie:

“Ziua de 7 aprilie 2009 a fost, este şi va rămâne o pagină importantă în istoria Republicii Moldova. Atunci tinerii, ghidaţi de dorinţa sinceră de a trăi în democraţie şi libertate, au ieşit în stradă pentru a spune răspicat „Nu!” regimului comunist. Energia acelor tineri, capacitatea lor de mobilizare, curajul de care au dat dovadă au permis Republicii Moldova să pornească pe calea democraţiei şi integrării europene reale.

Din păcate, procesele de democratizare şi europenizare care au demarat în 2009 au fost stopate în mod brutal de discipoli ai liderilor comunişti de altă dată, deghizaţi în democraţi şi pro-europeni, dar care, în realitate, au dovedit că stihia în care se simt cel mai bine este dictatura. Doar 6 ani s-a bucurat Moldova de democraţie autentică după istoricele evenimente din 7 aprilie 2009, după care a revenit la dictatură.

Începând cu 2016, la putere în Republica Moldova s-au perindat diferite regimuri, dar nici unul dintre ele nu a înţeles esenţa evenimentelor din 7 aprilie 2009. Dacă ar fi înţeles-o, democraţia în Republică Moldova nu ar fi degradat atât de mult, iar tânărul nostru stat nu ar fi ajuns acum să fie comparat cu ţările conduse de dictatori.

Astăzi Moldova are nevoie mai mult ca oricând de libertate şi democraţie. Numai astfel vom putea realiza obiectivul de a deveni parte a Uniunii Europene şi de a fi un stat cu adevărat prosper. Iar celor ce nu înţeleg aceste lucruri simple, le recomand să arunce o privire în trecutul nostru nu chiar atât de îndepărtat. Ziua de 7 aprilie 2009, sacrificiul la care au mers tinerii dornici de libertate şi democraţie, trebuie să fie sursa noastră nesecată de energie, acel stimulent care să ne dea puterea necesară de a merge înainte. Spre libertate! Spre democraţie!”.

Inapoi la arhiva noutaților