[ X ]
Vlad Bilețchi: Este foarte important să participăm la referendumul din România
27 Septembrie

Mai multe asociații unioniste din Republica Moldova au organizat o conferință de presă cu privire la referendumul ce va avea loc în România, informează CURENTUL.

Astfel, dacă până acum, Constituția României prevedea că familia se bazează pe căsătoria între „soți”, modificarea ar înlocui acest cuvânt cu ideea că soții pot fi doar „un bărbat și o femeie”.

În acest fel, vicepreşedintele Blocului Unităţii Naţionale (BUN), Oleg Chicu, s-a referit la importanța participării cetățenilor români din R. Moldova la referendumul organizat. „Referendumul, ca o componentă esențială a democrației, este foarte important. Noi – cetățenii români, cu drept de vot din Republica Moldova, avem datoria de a ne implica în procesele democratice din România. Trebuie să fim prezenți la acest referendum și să votăm potrivit propriei conștiințe”, a declarat Chicu.

Președintele organizației Noua Dreaptă Chișinău, Pavel Vintilă, a vorbit despre noțiunea de „discriminare” în organizarea referendumului. „Vedem cu toții în mediul online o luptă contra referendumului, fiindcă ar fi o discriminare. Acest referendum a fost organizat de 3 milioane de români, care și-au dat semnătura, ca noi să nu întâmpinăm o barieră din partea Parlamentului, atunci când se va vrea votarea unei legi cu privire la căsătoria dintre persoanele cu același sex. Noi nu vrem să trecem printre aceste clișee a clasei politice. Este un proces democratic, îndemnăm toți basarabenii care sunt pentru o familie normală să vină la referendum. Acest referendum nu discriminează pe nimeni. România este țara campioană, ce ține de legile minorităților. Noi, ca o asociație care tindem spre unire, vrem să pătrundem într-un stat care are bine consolidat termenul de familie. Îndemnăm toți basarabenii să demonstreze că sunt buni români. Acest referendum nu este politic, ci – social”, a precizat Vintilă.

Totodată, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „UNIREA – ODIP”, Vlad Bileţchi, a comunicat despre exercitarea dreptului de cetățean. „Este o prostie ca în Anul Centenar să avem astfel de subiecte. Banii deja au fost alocați, nu se mai poate da înapoi. Este foarte important să participăm și să ne exercităm drepturile, iar dacă vorbim de discriminare, ce drept le este încălcat acestor persoane?”, a conchis Bilețchi.

De menționat că, referendumul a fost organizat în baza unui demers al unei inițiative cetățenești, demarată de Coaliția pentru Familie, la sfârșitul anului 2015, și va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie, în intervalul orar 7.00-21:00. Întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi – „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă cu „DA” sau „NU”.

În acest fel, Ambasada României în Republica Moldova atenționează că, lista și adresele secțiilor de votare în Republica Moldova vor fi publicate în cursul acestei săptămâni.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților