[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vitalie Vrabie: „Vama se află în continuu proces de modernizare, pentru a implementa toate standardele europene”
5 Septembrie

Sistemul vamal național sărbătorește 26 de ani de la instituire. Cu această ocazie, s-a desfășurat ceremonia sub genericul „Modernizăm Vama – Facilităm Comerțul”, informează CURENTUL.

În cadrul evenimentului, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a menționat că Vama se află în continuu proces de modernizare, pentru a implementa toate standardele europene.

„Serviciul Vamal este instituția care a fost creată imediat după declararea Independenței. În prezent avem 1 520 de colaboratori vamali, 3 birouri vamale care coordonează activitatea celor 27 de posturi vamale, 31 posturi de vamale de frontieră, 23 posturi interne, 2 aeriene și una maritimă. În primele 8 luni ale anului, Serviciul Vamal a colectat drepturi de import de 12 miliarde 858 milioane de lei sau cu 2 miliarde mai mult ca anul trecut, ceea ce constituie o creștere de 20%.

Decizia Guvernului de a majora salariile colaboratorilor vamali a fost una avantajoasă. Am avut mereu asistența Guvernului, Ministerului Finanțelor, dar și a partenerilor externi: Delegația UE în R. Moldova, misiunea EUBAM, Ambasadele SUA, China, Marii Britanii, Slovaciei, PNUD, Banca Mondială, etc..

Am demarat reforme care au dus la organizarea instituțională, combaterea corupției, implementarea sistemelor de control, domeniul antifraudă, profesionalizarea angajaților, dezvoltarea infrastructurii fizice.

Semnarea Acordului de Asociere a fost un moment istoric pentru R. Moldova și mare responsabilitate pentru noi.

Continuăm să modernizăm și să facilităm comerțul, este un proces după care ne ghidăm cu aplicarea instrumentelor de facilitare a agenților economici.

Adresez felicitări colegilor, exprim apreciere întregului efectiv a Serviciului Vamal. Sunt convins că prin conjugarea eforturilor vom reuși să facem vama mai efectivă”, a spus Vitalie Vrabie.

Vice-prim ministrul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, a apreciat rezultatele obținute de către efectivul vamal.

„Împreună am încercat să dezvoltăm instrumentele de administrare vamală și să aplicăm cele mai bune practici, în ceea ce este astăzi Serviciul Vamal. Ne leagă o cooperare din anii ‘90, când am avut acele schimburi comerciale modeste, era un haos atunci. În 26 de ani am avut o dezvoltare enormă. Putem răspunde provocărilor. Sigur că este meritul nostru comun. Impulsul a venit din 2010б când am primit planul de negocieri în comerțul de liber schimb, acesta a fost exercițiul nostru de maturitate. Am reușit în doi ani să demonstrăm că facem față și aplicăm standardele minime pe toate capitolele care țin de administrarea vamală. Prin modernizare și introducerea statului de agent economic autorizat, venim să rezolvăm problemele cu care se confruntă sectorul privat”, a spus Octavian Calmîc.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a menționat că Serviciul Vamal se deosebește de cel ce a fost acum 2 ani. „Avem rezultate frumoase la încasările în buget. În 2016 am avut majorare a încasărilor cu peste 2 miliarde. Este rezultatul comun al celor ce muncesc în acest domeniu. Guvernul și-a propus îmbunătățirea climatului de afaceri. Vom depune toate eforturile pentru a implementa tehnologiile necesare sub aspectul îmbunătățirii climatului de afaceri”, a spus Octavian Armașu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților