Actualizarea TARIM, optimizarea proceselor de vămuire și simplificarea procedurilor vamale au constituit principalele subiecte de discuții de pe agenda ședinței Comitetului Consultativ al Serviciului Vamal, prezidată de către Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie. La reuniune au mai participat și Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, precum și reprezentanții Oficiului EUBAM în Republica Moldova, transmite CURENTUL.
Primul subiect discutat în cadrul ședinței s-a referit la actualizarea Bazei de date TARIM (Tariful Vamal Integrat al Republicii Moldova), care este gestionată de către o Comisie interdepartamentală, constituită din reprezentanți ai Serviciului Vamal, ai Ministerului Economiei și ai Ministerului Finanțelor. În acest context, reprezentanții Serviciului Vamal i-au informat pe cei prezenții despre deciziile luate în cadrul primei ședințe a Comisiei, desfășurate la data de 25 aprilie a.c., unde au fost examinate unele aspecte organizatorice. Tot în cadrul aceleiași ședințe s-a convenit asupra informării mediului de afaceri despre oportunitatea de a înainta propuneri legate atât de gestionarea TARIM, cât și de revizuirea sau abrogarea unor acte normative, care conțin măsuri tarifare și netarifare aplicabile la importul/exportul de mărfuri. Măsura respectivă va consolida dialogul dintre instituțiile de control cu mediul de afaceri, dar și va asigura o examinare punctuală pentru actualizările ulterioare.
O altă inițiativă a Serviciului Vamal menită să faciliteze activitatea comercială externă vizează revizuirea condițiilor de obținere a statului de exportator aprobat. O serie de modificări în acest sens au fost deja elaborate de către autoritatea vamală și transmise spre examinare și avizare. Acestea se referă preponderent la reducerea termenului privind durata derulării tranzacțiilor de export de la 3 ani la 1 an de zile, precum și a frecvenței efectuării exporturilor preferențiale până la 5 tranzacții în decurs de 3 luni consecutive, comparativ cu 30, stipulate actualmente. Totodată, proiectul de modificare prevede excluderea a două condiții care se referă la lipsa datoriilor față de bugetul public național și a încălcărilor regulilor de origine preferențială, depistate în urma verificărilor ulterioare în cadrul procedurilor de asistență administrativă.
De asemenea, reprezentanții Serviciului Vamal vor continua examinarea posibilităților de simplificare a procedurii de eliberare a certificatelor de origine, pentru a susține astfel producătorii autohtoni și a promova exporturile.
Tot în cadrul reuniunii a fost abordată necesitatea convocării, la necesitate, a unor Comisii specializate care vor examina anumite situații survenite în cadrul operațiunilor comerciale desfășurate. Inițiativa a fost susținută de către Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, care a menționat importanța menținerii unui dialog permanent între Vamă și comunitatea de afaceri, astfel încât să fie asigurate premisele necesare unei activități comerciale echitabile.
În replică, membrii Comitetului Consultativ au mulțumit conducerii Serviciului Vamal pentru deschiderea și solicitudinea manifestată. Aceștia au mai declarat că mediul de afaceri pe care îl reprezintă apreciază eficiența reformelor demarate de către autoritatea vamală care, prin intervențiile sale, a diminuat considerabil fenomenul traficului ilicit cu mărfuri, ceea ce a dus la promovarea unei concurențe loiale și ameliorarea climatului investițional.
Cristina Parfeni