[ X ]
[ X ]
[ X ]
Viorel Furdui: „Important este ca întregul sistem de administrație publică din R. Moldova să fie descentralizat”
8 August

Directorul Executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, punctează, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că în stat trebuie să existe un echilibru între puterile de stat, transmite CURENTUL.

Viorel Furdui menționează că toate influențele politice asupra aleșilor locali sunt rezultatul unei situații mult mai grave.

​„În societate trebuie să existe un echilibru și trebuie să avem instituții funcționale ale statului. Și aici eu în primul rând mă refer la o balanță între puterile din stat, balanța politică, în al doilea rând, trebuie să fie funcționale procuratura, judecătoriile și cu siguranță avem nevoie și de o mass-media independentă cu adevărat și proactivă. Cred că e o problemă mult mai complexă, pentru că aceste influențe asupra aleșilor locali, de fapt, sunt consecința unei situații mult mai grave. Închipuiți-vă în situația în care o grupă mare de parlamentari care se consideră elita țării își schimbă afilierea politică câte 14, câte 10, nu știu, câte 7… Ce exemplu dă așa-numita „elită politică” la restul nivelelor de administrație publică?”, a spus Viorel Furdui.

Totodată, el a punctat că trebuie să existe o justiție independentă.

Cu siguranță, problema este mult mai complexă și aici trebuie de căutat, pentru că și soluțiile trebuie să fie mai complexe, dar principalul, în opinia noastră, în afară de faptul că trebuie să existe o justiție independentă, în cazul în care un ales local este presat pe diferite căi să poată să se adreseze și să fie cu adevărat apărat, deci justiția este sigur că un element important, dar, în același timp, nu mai puțin important este ca întregul sistem de administrație publică din Republica Moldova să fie descentralizat și autoritățile locale, în sfârșit, să nu depindă în totalitate de administrația centrală, de modul în care se distribuie fondurile și să aibă această libertate și autonomie locală care să le permită, indiferent de viziunile lor politice, să activeze în mod normal”, a spus Viorel Furdui.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților