[ X ]
„Violența față de animale!” Un grup de studenți-jurnaliști de la USM au lansat un apel către autorități
9 Noiembrie

Studenții de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (FJȘC) a Universității de Stat din Moldova, din grupa Jurnalism 143, au prima conferință de presă din viața lor. Evenimentul a avut loc în cadrul orelor de curs și a avut drept subiect – „Violența față de animale în Republica Moldova”, informează CURENTUL. 

Ana Bațan, moderatoarea evenimentului, studentă la FJȘC,  a accentuat că, scopul  conferinței a fost de a cere autorităților publice înăsprirea amenzilor pentru persoanele care maltratează sau aplică violența față de animalele.

„Din păcate, deseori acordăm prioritate altor probleme, care se produc în societate,  dar trecem cu vederea subiectele de violență  față de animalele. Atunci cînd spun violența față de animale, nu pot să nu menționez citatul lui Mahatma Gandhi  „Măreția unei națiuni și progresul moral pot fi măsurate prin felul în care sunt tratate animalele”.  Problema este că, deși Constituția Republicii Moldova garantează și asigură protecția animalelor,  totuși, încă atestăm cazuri în presă în care animalele sunt maltratate, iar amenzile, care se aplică, sunt prea mici sau figurează doar formal și nu se ia nici o atitudine în acest sens”, a spus tînăra.

Valentina Dudnic, președintele Asociației Obștești pentru Protecția Animalelor Fără Adăpost ALGA, a declarat: „Noi constatăm că, Republica Moldova se confruntă  și  cu alte probleme – poate pentru unii mai serioase și poate pentru unii aceasta este mai puțin importante, însă trebuie, întîi de toate, să fim oameni. Dacă ne vom crește copii în acest anturaj, atunci nu putem să ne așteptăm de la ei la altceva. Această lege trebuie să fie promulgată de către Parlamentul Republicii Moldova și, cred că aici îi revine un rol important și presei”.

Psihologul  Zinaida Gribincea  a  explicat de ce unele persoane recurg la acte de  violență și cum poate aceasta evolua și influența pe cei din jur. „Nu e nici o imagine mai funebră decît să vezi un animal în stradă, singur, fără adăpost,  iar  oamenii să-l  neglijeze  sau să-l maltrateze.  Consider că, în cazurile în care aceste acte de violență se  produc  într-o societate civilizată, organele responsabile ar trebui să intervină pentru a aplica amenzi. Noi trebuie să fim un exemplu pentru  copiii noștri, de aceea trebuie să ajutăm acele animale fără adăpost, iar violența sau cruzimea față de ele nu reprezintă soluția. Acea persoană care a îndrăznit să comită un act de violență față de un animal, ulterior va mai recurge la asemenea gesturi, această tendință a fost demonstrată de mai mulți specialiști”, a explicat psihologul.

Amintim că, pe data de 3 noiembrie, anul curent,  un grup de activiști civici  a organizat o acțiune de protest, în fața Ministerului Justiției,  prin care au cerut autorităților publice înăsprirea pedepsei pentru maltratarea  animalelor  din Republica Moldova.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților