[ X ]
(VIDEO) Scurtmetrajul „Plasatoarea”, în regia lui Mihai Țărnă – un manifest al artiștilor în raport cu soarta tearelor în pandemie
30 Aprilie

Teatrul Fără Nume a difuzat în premieră scurtmetrajul „Plasatoarea”, în regia lui Mihai Țărnă. Proiectul reprezintă de fapt un manifest al artiștilor în raport cu soarta teatrelor în timpul pandemiei, dar și în societate per general, informează CURENTUL.

La realizarea scurtmetrajului a participat o întreagă echipă, printre care directorul general al Teatrului Fără Nume, compozitorul Marian Ungur, jurnaliștii Andrei Captarenco și Viorica Tătaru, actrița și directorul general al Teatrului „Alexei Mateevici” – Elena Frunze-Hatman, care a avut și rolul central în film.

Potrivit echipei, proiectul a fost mai mult o inițiativă civică, decât un act artistic, iar modul de exprimare al regizorului a avut scopul să demonstreze o atitudine.

„Ceea ce am făcut împreună cu echipa este un act de curaj, deoarece l-am făcut la distanță. Plasatoarea – filmul despre cumsecădenie sau despre dispariția ei, l-am lansat în Săptămâna Patimilor, pentru că trăim în timpuri de patimi”, a transmis într-un mesaj regizorul Mihai Țărnă.

Pentru întreaga echipă, proiectul a fost o experiență inedită, întru-cât regizorul a monitorizat filmările, aflându-se la Paris.

„Ideea a venit de la Mihai Țărnă și el a fost cel care ne-a adunat în jurul ei. Noi abia în proces de lucru am conștientizat problema și am înțeles cât de important este acest manifest. Totuși, trebuie să recunoaștem că marea temă nu este doar situația pandemică, dar și situația teatrelor per general în Republica Moldova. Este adevărat că pandemia a scos în evidență mai multe probleme, printre care și locul teatrelor în societate. Atunci când piețele sunt deschise, când transportul public este arhiplin, iar teatrele rămân a fi închise, actorii simt nevoia să iasă în stradă, să se manifeste și să-și spună păsul. Așa și ideea acestui proiect a fost un manifest”, a menționat jurnalista Viorica Tătaru, care împreună cu Andrei Captarenco, au participat la montarea imaginilor video.

Procesul, de la idee la prezentarea filmului, a durat o săptămână. Unele scene au fost vizualizate de participanți chiar în ziua lansării, care s-a desfășurat pe 28 aprilie.

Potrivit directorului general al Teatrului Fără Nume, Nicu Țărnă, cheltuielile pentru producere au fost minime, întru-cât multe echipe au fost dispuse să-și ofere ajutorul.

„Manifestul este strigătul nostru de a sensibiliza și de a povesti o istorie, de a povesti lucruri care ne dor și pe care trebuie să le depășim. Trebuie să ieșim din această criză spirituală”, a mai spus acesta.

Menționăm că scurtmetrajul poate fi văzut pe linkul atașat mai jos:

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților